Fritule s jogurtom

| Wine and dine |

Fritule
Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Fritule s jogurtom, mamin recept

Tijesto:

  • 2 jogurta
  • 20 žlica oštrog brašna (oko 1/2 kg)
  • 2 žlice šećera
  • 2 vanilin šećera
  • 2 praška za pecivo
  • 2 jaja
  • malo soli
  • naribana korica 1 limuna ili naribana korica 1 naranče  
  • 2 žlice rakije (od ruža ili neke dr.) ili 1 žlica ruma
  • grožđice – prema želji

štaub šećer - za posipanje

oko 1 l ulja - za prženje fritula         

Fritule
Fritule

Sve sastojke izmiješajte ručno kuhačom, pjenjačom ili električnim mikserom. Zagrijte dosta ulja u visokoj tavi (prvo ga zagrijte na najjačoj vatri, a onda smanjite vatru na umjerenu temperaturu) jer fritule moraju imati mjesta i plivati, a većina njih se i same okreću.

Dva su načina kako možete oblikovati fritule u male loptice: na starinski način kao naše bake - dio tijesta uzmete u ruku i dlanom između kažiprsta i palca istiskujete dio po dio tijesta formirajući tako male loptice ili na suvremeniji način pomoću 2 žličice: uzimate tijesto jednom žličicom, a drugom iznad tave gurnete smjesu u tavu te tako oblikujte fritule.

Pecite ih u vrelom ulju dok ne budu svjetlo žute. Vadite ih na papirnatu salvetu da se ocijede pa ih stavljajte u zdjelu i posipajte štaub šećerom.