Fritule i kroštule

| Wine and dine |

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Maškare, karnevali, krafne, fritule i kroštule...

Ovo su moji provjereni receptići za fritule i kroštule, meni najbolji i najdraži:

Fritule
Fritule

Fritule

  • ½ kg glatkog brašna (prosijati)
  • ½ l mlijeka
  • pola germe ili pola diga
  • 3 – 4 žlice šećera
  • malo soli
  • 1-2 vanilin šećera
  • ½ praška za pecivo
  • korica nešpricanog limuna ili limete
  • 2 čepa ruma
  • jabuka rezana na kockice ili grožđice natopljene u rumu (može a i ne mora)
  • štaub šećer – za posipati
Fritule, Suzy Josipović Redžepagić, Mama zna
Fritule

Napravite germu: izmiješajte germu s malo toplog mlijeka, dodajte malo brašna, malo šećera pa stavite na toplo da se germa digne.

Sve sastojke stavite u zdjelu, dodajte dignutu germu i izradite mikserom. Zdjelu pokrite kuhinjskom krpom i pustite da se tijesto diže barem pola sata. Zagrijte ulje, žličicom uzimajte nadišlo tijesto i pecite fritule u vrelom ulju dok ne budu svjetlo žute (prvo ulje zagrijte na najjačoj vatri a onda smanjite na umjerenu vatru i pecite). Ocijedite ih na papirnatoj salveti pa posipajte štaub šećerom ili kristal šećerom i jedite odmah, dok su još tople.

Kroštule

  • oko 30 dag glatkog brašna
  •  4 žumanjka
  • 1 cijelo jaje
  • 2 žlice šećera
  • 2 vanilin šećera
  • 2 žlice kiselog vrhnja
  • 2 žlice ruma
  • prstohvat soli
  • 1 žlice vode
  • 2 prstohvata soli
  • ulje za prženje
  • štaub šećer - za posipanje
Kroštule, Suzy Josipović Redžepagić
Kroštule

Na radnoj plohi zamijesite meko i glatko tijesto od prosijanog brašna, žumanjaka, jajeta, šećera, vanilin šećera, ruma, malo vodi i malo soli. Od tijesta oblikujte kuglu, omotajte je folijom i stavite u hladnjak da odstoji barem pola sata. Zatim razvaljajte tijesto na debljinu oko 2 milimetra. Kroštule možete oblikovati na nekoliko načina.  Pomoću ravnog ili valovitog kružnog noža razrežite trake debljine oko 2 cm pa razrežite sredinu trake (kao rupicu za gumb) te jedan kraj provucite kroz sredinu ili trake samo lagano vežite u čvor. Zagrijte ulje i pržite ih kratko u vrućem ulju dok ne poprime zlatno-žutu boju. Još tople pospite štaub šećerom i poslužite.

Kroštule
Kroštule