![juha od luka by suzy josipović](http://wall.hr/cdn/uploads/850x/2013/02/863a99d6/juha-od-luka-dsc-0242.jpg)
Kako je danas moja gastro radionica posvećana juhama i varivima, evo jedan prigodan receptić:
Francuska juha od luka
Juha od luka je najpoznatiji specijalitet francuske kuhinje i definitivno najslavnija francuska juha koja datira još iz rimskog doba. Zbog svojih jeftinih sastojaka, nekada su je još zvali i juhom za siromahe, a meni se čini da je danas kao specijalitet jedu upravo oni „ne siromašni“... Zbog tih slatkih zemljanih ili vatrostalnih zdjelica onako zapečena baš je jako atraktivna, a i klinci je vole zbog „rastezljivog“, istopljenog sira...
Za 4 -6 osoba
Vrijeme pripreme i kuhanja: 2 sata
- ½ kg luka (narezanog na kolutiće)
- 3 žlice putra
- 3 žlice maslinovog ulja
- ½ žličice šećera
- 1 litra povrtnog ili mesnog temeljca
- 2 dl suhog bijelog vina
- 1 kruh „francuz“ (ili sendvič)
- 12 šnita masnog sira gruyere (president emmental ili cheddar)
- 1-2 lista lovora
- 1 žličica soli
- ½ žličice crnog papra
U loncu na laganoj vatri na mješavini putra i maslinovog ulja dodajte šećer i miješajte dok se ne otopi. Dodajte narezani luk i dinstajte ga 20-ak minuta, sve dok ne poprimi zlatno žutu boju. Dodajte jušni temeljac, vino, lovor, posolite, popaprite i kuhajte na laganoj vatri oko sat vremena. Kruh narežite na šnite i prepecite u unaprijed zagrijanoj pećnici da se zapeče s obje strane. Kada je juha gotova (luk izgleda staklenasto, a miris vina nije intenzivan) ulijte je u 6 zemljanih ili vatrostalnih zdjelica, na vrh stavite prepečeni kruh, pokrite ga s dvije šnite sira ili ribanim sirom pa zapecite u pećnici da se sir otopi. Vrelu juhu odmah poslužite.