Focaccia (pogača) s maslinama
Focaccia je okrugla tanka pogača rađena s maslinovim uljem, koja se pravi u mediteranskim zemljama, najčešće u Italiji. Osnova je tijesto za kruh tj. za pizzu, ali se obavezno pravi s maslinovim uljem i dodaje neki mediteranski začin poput ružmarina ili majčine dušice ili pak češnjak, sušene rajčice, sir, slane srdele ili nešto drugo...
Za 4 osobe
Vrijeme pripreme i stajanja tijesta: 180 minuta
Vrijeme pečenja: oko 25 minuta
Temperatura pećnice: 220C pa 180C
- 25 g svježe germe
- 40 dag brašna
- 15-ak maslina
- 5 žlica maslinova ulja
- 1,5 dl tople vode
- sol
Razmrvljenu germu izmiješajte u malo tople vode i ostavite da odstoji oko 10 min. U veću posudu stavite brašno, napravite u sredini jamicu, dodajte sol, dignutu germu, 2 žlice maslinova ulja i toplu vodu, pa mijesite oko 10 minuta. Tijesto premjestite u drugu zdjelu obloženu čistom kuhinjskom krpom posutom brašnom. Ostavite na toplome 2 – 2,5 sata da dvostruko naraste. Zatim dodajte pola maslina pa tijesto ponovo kratko premijesite, razvaljajte i stavite u nauljen okrugao lim. Prekrijte ga vlažnim ubrusom i ostavite da stoji još 30 minuta. Zagrijte pećnicu na 200C. Tijesto na više mjesta utisnite vilicom ili prstom, rasporedite preostale masline i premažite preostalim maslinovim uljem. Pecite u pećnici zagrijanoj na 220C, pa smanjite na 180C. Pecite oko 25 minuta pa pečenu pogaču izvadite iz pećnice i ohladite na rešetci.