Recept dana: Dinstani šampinjoni (vrganji)
Za 4 - 5 osoba
Vrijeme pripreme i kuhanja: 30 minuta
- ½ kg vrganja ili šampinjona
- 1 luk (sitno nasjeckan)
- 1 dl suhog bijelog vina
- 1 žlica škrobnog brašna
- 2 - 3 češnja češnjaka (sitno nasjeckani)
- timijan
- peršin (sitno nasjeckan)
- peperonccini (prema želji)
- putar
- maslinovo ulje
- sol
- svježe mljeveni papar
Očistite gljive i narežite ih na deblje šnite. Na zagrijanoj tavici na malo ulja i putra podinstajte luk pa dodajte gljive i dinstajte. Kad omekšaju, zalijte ih bijelim vinom i umiješajte žlicu škrobnog brašna. Kad vino ishlapi, dodajte malo vode, češnjak, sol, papar, timijan i pospite peršinom.
Ako volite umake na bijelo, na kraju kuhanja dodajte malo vrhnja (slatkog ili kiselog) i promiješajte ili prema želji pomiješajte dinstane gljive s kuhanom rižom ili kuhanom tjesteninom.
Također dinstane gljive možete poslužiti kao ukusan prilog uz pečeno meso.