Talijanski desert Panna cotta (kuhana krema od slatkog vrhnja) koji nam se sve češće nudi u restoranima, možete prirediti i kod kuće. Jednostavno i brzo spremljivo, a jako kremasto i osvježavajuće.
Vrijeme pripreme: 10 minuta
Vrijeme kuhanja: 20 minuta
Vrijeme hlađenja: 3 sata
- 1/2 l slatkog vrhnja
- 1 vrećice želatine (3 listića)
- 2 vrećice vanilin šećera
- 1 mahuna vanilije ili aroma vanilije – prema želji
- malo cimeta – prema želji
- 10 dag šećera
Umak: prema želji - preljev od malina, šumskog voća, čokolade, karamele...
Razrežite mahunu vanilije po sredini, izvadite sjemenke i sjemenke i mahunu namočite u slatko vrhnje neka odstoje barem pola sata da vrhnje poprimi okus vanilije. Vrhnje sa vanilijom, šećer, vanilin šećer i cimet pomiješajte te zagrijte do vrenja. Izvadite mahunu. Želatinu posebno namočite po uputama i dodajte u ukuhano vrhnje. Izlijte panna cottu u namočene kalupe i ohladite u hladnjaku barem 3 sata. Ohlađenu panna cottu okreniti na tanjur i servirajte uz topli umak od malina ili prema želji prelijte preljevom od čokolade ili karamela.