Za 4 osobe
Vrijeme pripreme i kuhanja: 40 -50 minuta
- 2 luka (sitno nasjeckana)
- 1 mala mrkva (naribana)
- 2 paprike (narezana na trakice)
- 1 tikvica (narezana na kockice)
- 1 patlidžan (narezan na kockice) - može i ne mora
- 2 paradajza (oguljena)
- 2 žlice pirea paradajza
- 20 dag riže
- jušni temeljac ili voda s kockom za juhu
- lovor
- mljevena crvena paprika
- začini: origano, timijan, ružmarin, mažuran (prema želji)
- miješano maslinovo i suncokretovo ulje
- sol
- papar
Podinstajte luk i mrkvicu na malo ulja, dodajte papriku, patlidžan i tikvicu. Nakon kratkog dinstanja, dodajte paradajz, lovor, pire paradajza i rižu. Zalijte juhom da pokrije sve sastojke i kuhajte dok riža ne bude mekana. Posolite, popaprite, dodajte crvenu papriku i začinite mirodijama prema želji.
*Prema želji, rižu možete skuhati odvojeno dok nije ¾ gotova i onda dodati povrću i zajedno dokuhati.
*Đuveđ možete pripremiti i sa mesom: na podinstani luk dodajte ½ kg junećeg ili svinjskog mesa nasjeckanog na kockice i kratko ga prepecite, dodajte sve povrće pa rižu... sve dalje pripremajte isto kao kod đuveđa bez mesa.