Današnji recept: Đuveđ na način moje mame

| Wine and dine |

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Đuveđ
Đuveđ

Za 4 osobe

Vrijeme pripreme i kuhanja: 40 -50 minuta

  • 2 luka (sitno nasjeckana)
  • 1 mala mrkva (naribana) 
  • 2 paprike (narezana na trakice)
  • 1 tikvica (narezana na kockice)
  • 1 patlidžan (narezan na kockice) - može i ne mora
  • 2 paradajza (oguljena)
  • 2 žlice pirea paradajza
  • 20 dag riže
  • jušni temeljac ili voda s kockom za juhu
  • lovor
  • mljevena crvena paprika
  • začini: origano, timijan, ružmarin, mažuran (prema želji)
  • miješano maslinovo i suncokretovo ulje
  • sol
  • papar    

Podinstajte luk i mrkvicu na malo ulja, dodajte papriku, patlidžan i tikvicu. Nakon kratkog dinstanja, dodajte paradajz, lovor, pire paradajza i rižu. Zalijte juhom da pokrije sve sastojke i kuhajte dok riža ne bude mekana. Posolite, popaprite, dodajte crvenu papriku i začinite mirodijama prema želji.

*Prema želji, rižu možete skuhati odvojeno dok nije ¾ gotova i onda dodati povrću i zajedno dokuhati. 

*Đuveđ možete pripremiti i sa mesom: na podinstani luk dodajte ½ kg junećeg ili svinjskog mesa nasjeckanog na kockice i kratko ga prepecite, dodajte sve povrće pa rižu... sve dalje pripremajte isto kao kod đuveđa bez mesa.