S vremena na vrijeme stvarno treba pojesti nešto sa žlicom... Lagano, ništa preteško, jer još uvijek je ljeto i još je jako vruće...
Za 4-5 osoba
Vrijeme pripreme: 15 minuta
Vrijeme kuhanja: 25 minuta
- 1 kg mahuna
- 3 žlice brašna (za zapršku)
- 2 češnja češnjaka (sitno nasjeckana)
- peršin (sitno nasjeckan)
- mljevena slatka crvena paprika
- 1 žlica octa
- maslinovo ulje
- sol
- papar
Očistite i operite mahune, narežite ih na 2-3 djela i stavite kuhati u prokuhanu, posoljenu i pouljenu vodu. Napravite laganu zapršku od 4 žlice ulja i 3 žlice oštrog brašna. Kad posmeđi dodajte češnjak i peršin te žličicu slatke crvene paprike. Zalijte sa 2 čaše hladne vode. Zapršku dodajte u mahune varivo, uz žlicu octa i malo papra pa sve prokuhajte još 10 minuta na laganoj vatri.
Po želji u varivo možete, zbog mirisa i dodatnog okusa, dodati malo špeka ili kobasice. Možete ih kuhati s mahunama ili ih prepeći pa pred kraj kuhanja dodati u varivo. Također po želji u varivo možete staviti 2-3 krumpira narezana na kockice ili 1-2 mrkve narezane na kolutiće.
Tko voli može u tanjur dodati malo kiselog vrhnja ili posuti varivo nasjeckanim vlascem ili peršinom.