Danas pripremite musaku!

| Wine and dine |

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Mamina musaka
Mamina musaka

Mamina musaka, mamin recept... sjeća me na moje djetinjstvo i moju majku... Volim pripremati to staro tradicionalno jelo i to u zadnje vrijeme s mljevenom puretinom, a moji je obožavaju! Iako kažu da kombinaciju mesa i krumpira treba izbjegavati, ova musaka je ipak dobitna kombinacija!

Za 4 osobe

Vrijeme pripreme: 15 minuta

Vrijeme pečenja: 35 minuta

Temperatura pećnice: 220C

  • 40 dag mljevenog mesa  (junetina, teletina, puretina)
  • 4 krumpira srednje veličine
  • 10 dag prezla – prema želji  
  • 1 luk (sitno narezan)
  • crvena paprika
  • 2 jaja
  • 4 dl mlijeka
  • sol
  • papar

Zagrijte pećnicu na 220C. U tavi na ulju podinstajte luk pa dodajte mljeveno meso. Posolite, popaprite i dodajte crvenu papriku. Promiješajte i dinstajte 10-ak minuta. U međuvremenu ogulite, operite i narežite krumpir na šnite debljine 3-4 mm. U vatrostalnu zdjelu složite red krumpira, prema želji pospite prezlama, red mljevenog mesa, red krumpira. Umutite 2 jaja i dodajte 4 dl mlijeka. Promiješajte smjesu i prelite je preko krumpira i mesa. Stavite u zagrijanu pećnicu i pecite oko 35-40 minuta.

Musaku možete zaliti i s 2 dl slatkog vrhnja, a tek pred kraj pečenja prelijte s 2 dl mlijeka u kojem ste umutili 2 jaja i zapecite još 10-ak minuta u pećnici.

* Grčku musaku s mesom i povrćem pripremite tako da u pećnici na 200C u nauljenoj vatrostalnoj zdjeli, pečete 30 dag krumpira narezanog na šnite 25 minuta. U međuvremenu ogulite i na kolutiće narežite po 20 dag tikvica i patlidžana, posolite ih i ostavite da odstoje oko 20 minuta da puste vodu, zatim ih posušite papirnatom salvetom. Prepržite ih par minuta na ulju. Paradajzima (2 – 3 komada) ogulite kožicu (zasijecite na vrhu i prelite kipućom vodom) te ih izrežite na kolutiće. Nasjeckajte i podinstajte 2 luka, dodajte 1 češanj češnjak i 30 dag mljevenog mesa. Posolite, popaprite, dodajte malo ružmarina i izmiješajte. Kad se meso malo ohladi, složite ga preko pečenih krumpira, a zatim složite red patlidžana i tikvica, ponovo posolite i popaprite te prelijte s 2 dl mlijeka u kojem ste umutili 2 jaja. Pecite u unaprijed zagrijanoj pećnici još 25 minuta.