
TOPLI RATATUI (RATATOUILLE), francuski recept iz Nice
Ljetno jelo, lagano i vrlo ukusno. Topli ratatui obično serviram na brusketi.

Za 4 - 5 osoba
Vrijeme pirjanja: 50minuta
- 1 patlidžan (narezan na kockice)
- 1 žuta ili crvena paprika (narezana na trakice)
- 30 dag krumpira (narezan na kockice) – može i ne mora
- 30 dag paradajza (narezanog na kockice)
- 2 tikvice (narezane na kockice)
- 1 luk – narezan na kolutiće)
- peršin (sitno nasjeckan)
- bosiljak (krupnije nasjeckan)
- maslinovo ulje
- sol
- papar
Operite i ogulite patlidžan, narežite ga na kockice i stavite da se ocijedi. Operite papriku, krumpir, paradajz, tikvice i luk te ih narežite na kockice. Na maslinovom ulju u woku podinstajte luk, dodajte ostalo narezano povrće, posolite, popaprite te miješajte i dinstajte na laganoj vatri 50-ak minuta. Na kraju dodajte nasjeckani bosiljak i peršin.

HLADNI RATATULI
Svako povrće posebno dinstajte (jedino tikvice i patlidžan mogu zajedno). Na kraju izmiješajte sve povrće, dodajte maslinovo ulje i pospite bosiljkom, sitno nasjeckanim češnjakom i peršinom.