Sinjski arambašići ili kako ih neki zovu kapulari su još jedna varijanta sarme. Samo ime arambašići vjerojatno je preuzeto iz vojnog rječnika, jer su se sarmice slagale u glinene posude kao vojnici (harambaše – vođe četa alkarskih momaka). Sinjski arambašići se nalaze na popisu zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara Ministarstva kulture Hrvatske. Osnovna razlika od klasične sarme je ta da se meso ne melje, nego sitno nasjecka, umjesto riže stavljaju se prezle i ne kuhaju se nego peku u pećnici.
Za 5 – 7 osoba
Vrijeme pripreme: 40 minuta
Vrijeme stajanja smjese: 1 sat
Vrijeme pečenja: oko 2 sata
Temperatura pećnice: 150C
- 1 - 2 glavice zelja
- 1 kg junetine
- 2 šnite špeka (sitno nasjeckani)
- 1 luk (sitno nasjeckan)
- 2 češnja češnjaka (sitno nasjeckan)
- prezle
- korica 1 limuna
- 2 prstohvata muškatnog oraščića
- 2-3 klinčića (zgnječeni)
- ulje
- goveđa kost – po želji
- suho meso
- lovor
- prstohvat cimeta
- sol
- papar
Meso sitno nasjeckajte, dodajte prezle koje prethodno omekšajte u vrućem mlijeku. Podinstajte na malo ulja špek i luk dok ne zastakli pa dodajte nasjeckanom mesu. Dodajte češnjak, koricu limuna, prstohvat muškatnog oraščića, zgnječene klinčiće, posolite i popaprite. Dobro izmiješajte te ostavite da odstoji sat vremena. Smjesu još jednom premjesite i dodajte malo vode. Zagrijte pećnicu na 150C. Veće listove zelja prerežite napola i odstranite rebrasti dio, a manjima istucite sredinu batom da omekša. Na svaki list stavljajte žličicu mesa i zavijte u sarmice. Na dno glinene ili vatrostalne posude, stavite malo ulja (prema želji možete dodati i komad goveđe kosti), malo rezanog zelja i složite arambašiće. Dodajte par lista lovora, par klinčića, prstohvat cimeta i muškatnog oraščića, a među arambašiće stavite suho meso, kaštradinu, prekrite sve listovima zelja i dodajte toliko vode da pokrije arambašiće. Poklopite posudu i pecite u zagrijanoj pećnici sat i pol - dva.
*Kod serviranja poškropite limunom.
*Arambašići se ne moraju peči u pećnici, mogu se i kuhati u loncu, poklopljeni na laganoj vatri skoro tri sata, samo protresajući lonac (ne miješaju se).