Crostini s dimljenim lososom

| Wine and dine |

Crostini s dimljenim lososom
Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Crostini s dimljenim lososom

Crostini (tal. malo tosta, malo zdravice) su ustvari tanke šnite prepečenog hrskavog kruha (na tavi, u pećnici ili na grillu), najčešće baquetta ili ciabatta (uglavnom, bijeli kruh) na koji ide neki namaz... Mogu se samo premazati maslinovim uljem i posipati morskom solju i krupnim crnim paprom. Ili češnjakom... Ovi crostini s dimljenim lososom su pun pogodak! Pogotovo uz čašu crvenog vina!

Za 20 komada

Vrijeme pripreme:  25 - 30 minuta
Temperatura pećnice: 180C

Crostini(prepečeni baquette) s dimljenim lososom
Crostini s dimljenim lososom
  • 3 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 1 kruh baguette (izrezan na šnite debljine 2 cm)
  • 1, 25 dl creme fraichea ili izmiksanog slatkog vrhnja (šlaga)  pomiješanog sa žlicom kiselog vrhnja
  • 1 žličica limunovog soka
  • 1 žličica naribane korice limuna
  • 10 dag tanko narezanog dimljenog lososa (dvedesetak šnitica)
  • svježi mljeveni crni papar
  • svježi nasjeckani kopar

U pećnici na 180°C prepecite tanke šnite baguetta premazane s maslinovim uljem dok ne postanu hrskave (oko 10 minuta). Izvadite ih i pustite da se ohlade. Pomiješajte creme fraiche, limunov sok i koricu. Na svaku šnitu stavite 1 žličicu kreme, pa šniticu lososa te ukrasite koprom i crnim paprom.

Napomena: Creme fraiche imate za kupiti u mnogim supermarketima poput Metroa, Plodina... Nalazi se u hladnjaku uz vrhnja. Ako ga ipak ne nađete, ništa zato! Ako pomiješate malo vrhnja i šlaga ili vrhnja i jogurta - to je to! Možete ga zamijeniti i s kremastim sirom - isto je sjajan okus!