Valentinovo
Što pripremiti svojoj voljenoj osobi za Valentinovo i ugodno je iznenaditi? Poznato je da ljubav ide kroz želudac... isto kao što svi znaju da je obožavana čokolada najjači afrodizijak koji stvara osjećaj ugode i uživanja baš poput seksa..., spaja nespojive ljubavi, miri svjetove, liječi nesretne, razočarane, ostavljene i osamljene, hrani sve duše i sva tijela... Sve je vrlo jednostavno...
Pripremite mu/joj negovo/njezino obožavano jelo. Valjda znate što najviše voli..., ali ako i nemate puno ideja, vremena, nešto treće... nema veze, narežite malo sira uz domaće maslinovo ulje, malo kruha, maslina, kapara, neki namazić (nema veze što je kupljeni, stavite u zdjelicu, promiješajte, neće ni znati da je kupovni...), a onda ga iznenadite ovim zavodljivim francuskim desertom (jednostavnim, gotovim samo za 30-ak minuta) čokoladnim mousseom kojem nitko ne može odoljeti... i otvorite bocu jednog kvalitetnog slatkog desertnog vina npr. Muškatinu, 2007 od Roxanicha ili Muškat Sorbus, 2008 od Kozlovića... i to je to. Sve ostalo zove se jednom riječju LJUBAV! A ljubav je potreba kojoj svi težimo i koju svi zaslužujemo. Volite se ne samo danas, za Valentinovo, volite uvijek, jako i strasno, jer bez LJUBAVI, nema ni života... Nek vam je svaki dan Valentinovo!
Francuski čokoladni mousse
Vrijeme pripreme i kuhanja: 30 minuta
Vrijeme hlađenja: minimalno 1 sat
-
50 dag tamne čokolade (70%) - 9 dag šećera
- 2 vanilin šećer
- prstohvat cimeta
- aroma naranče - prema želji
- 5 jaja (odvojite žumanjke od bjelanjaka)
- 3 listića želatine
- 1,5 dl mlijeka
- rum, whiskey, Controue, Amareto ili Grand Marneir - nekoliko kapi (prema želji)
- tučeno slatko vrhnje, preljev od šumskog voća, menta, maline ili jagode, strugotine od čokolade - za ukras (prema želji)
Na pari otopite čokoladu te u nju dodajte žumanjke, mlijeko, cimet, prema ukusu aromu naranče i nekoliko kapi alkohola, vanilin šećer i šećer te kuhajte na pari miješajući. Otopite želatinu u hladnoj vodi i dodajte je smjesi te promiješajte. Maknite smjesu s pare. Umutite snijeg od bjelanjka pa ga postepeno i lagano dodajte smjesi. Dobivenu smjesu stavite u odvojene male posudice ili u jednu veliku i ohladite u hladnjaku barem 1 sat pa prema želji ukrasite mentom, strugotinama čokolade i poslužite s tučenim slatkim vrhnjem ili preljevom od šumskog voća.