Cezarovu (Ceasarievu) salatu svi znaju jer je često možemo naći na meniima raznih restorana, iako se ona razlikuje od restorana do restorana, od kuhara do kuhara... Tako i treba biti. Hrana bi bila poprilično neinteresantna, jednolična i dosadna kada bi svi nudili i pravili isto i na isti način. Gdje nam je kreativnost? Dovoljno je da samo upotrijebimo aromatično ulje i već ćemo promijeniti okus jelu. Promijenimo li samo jednu namirnicu, već ćemo biti kreativni. Zašto ne? Originalna salata kakvu je 20-ih godina pripremao Talijan Caesario Cardini po kojemu je ova jednostavna, a nekad neobična salata, i dobila ime, bio je vlasnik malog restorana u Meksiku i da bi uspio na vrijeme i bez dugog čekanja nahraniti mnogobrojne goste izmislio je ovu salatu koju su mogli i konobari pripremati (bar tako kaže priča)... Kako je jednom prilikom nahranio i glumce iz Hollywooda, tako se priča o salati proširila i do danas postala poznata širom svijeta... Iako izvorno samo sa zelenom salatom, jajima i kockicama prepečenog kruha, danas se u nju dodaje piletina ili prepečeni špek, netko dodaje inćune, netko češnjak... Dodajte i vi što god poželite, nećete pogriješiti, jer salata je sama po sebi izvor zdravlja i vitamina i bilo bi idealno kada bi je jeli što češće!
Jednostavna Cezarova salata
- 1 glavica zelene salate
- 2 kuhana jaja (1 minuta kuhanja, ohlađena)
- aromatični croutonsi – popržene kockice starog kruha s maslinovim uljem i češnjakom
- sok od 2 limuna
- maslinovo ulje (prema želji aromatizirano s okusom češnjaka)
- nekoliko kapi Worchester umaka
- morska sol
- svježe mljeveni papar
- naribani parmezan
Operite zelenu salatu i na dno zdjele/tanjura rasporedite nekoliko listova salate. Druge listove natrgajte na manje i rasporedite po listovima. Posolite, popaprite, dodajte kuhana jaja narezana na četvrtine i croutonse te pokapajte s nekoliko kapi Worchestera i zalijte limunovim sokom i maslinovim uljem. Po vrhu prema želji naribajte parmezan.