![Truffes - čokoladne francuske kuglice](http://wall.hr/cdn/uploads/850x/2012/12/8d602b85/truffes0517.jpg)
Recept: TRUFFES Francuske kuglice od čokolade
Truffes su Sarini (moja najstarija kćer) omiljeni kolačići za svaki Božić i Novu godinu, iako bi ih ona jela svaki dan... Ovaj recept je u duploj količini, jer kada sam radila pola smjese, pojeli bi truffes u sekundi i onda bi žicali da radim ponovo...da skratim dupli posao, odmah radim duplu količinu...
Vrijeme pripreme: 1 sat
Vrijeme hlađenja smjese: 4 sata
- 6 rebra čokolade za kuhanje (oko 20 dag)
- 4 žumanjka
- 4 žlice štaub šećera
- 10 dag putra
- cimet
- nezašećereni kakao za uvaljati kuglice
Natrgajte čokoladu i miješajući otapajte na pari (bez dodatka vode, na laganoj vatri). U omekšalu čokoladu pomalo primiješajte putar. U glatku smjesu umiješajte jedan po jedan žumanjak, šećer i cimet pa dalje miješajte na pari da se sve poveže. Maknite s vatre, ohladite prvo na sobnoj temperaturi pa stavite u hladnjak da se smjesa stvrdne, barem 4 sata. Tada žličicom uzimajte tvrdu smjesu i rukama oblikujte kuglice veličine oraha. Uvaljajte ih u kakao i stavite u hladnjak.
Možete ih nekoliko staviti u kutijicu i ponijeti na poklon svojim prijateljima...
Prema želji možete u smjesu dodati malo čilija, đumbira, narančinog soka i korice ili arome naranče, ruma ili sl. Također kuglice možete obložiti s čim god želite - kokosom, pistacijima, bademima, orasima... Zadnji put sam u kakao dodala malo žutog vanilin šećera s narančom i bile su savršene - jer naranča i tamna čokolada baš se ljube.