Moji cannelloni sa sirom i špinatom
Cannelloni su tjestenina u obliku velikih cijevi. Kao i lazanje, pune se raznim filama: od mesa, ribe, povrća i sira, zapeku se u pećnici i obilato posipaju sirom.
Za 4 osobe
Vrijeme pripreme i pečenja: 60 minuta
Temperatura pećnice: 200C
- 25 dag cannellona (1 pakovanje)
- 50 dag svježeg kravljeg sira
- 1 paket kremastog sira (Abc, Philadelphija, Dukatela...)
- 25 dag špinata (nasjeckanog)
- 1 šalica naribanog parmezana
- 1 jaje
- 1/2 l slatkog vrhnja (ili vrhnja za kuhanje)
- 20 dag sira za ribanje (goude, edemera...)
- 1 režanj češnjaka (protisnut ili sitno nasjeckan) – može i ne mora
- sol
- bijeli papar
- ulje – za namazat kalup
Zagrijte pećnicu na 200C. Operite, očistite i samo kratko blanširajte (pola minute) u vreloj vodi pa nasjeckajte špinat i pustite ga da se ohladi. Cannellone (nekoliko odjednom, zavisno od veličini lonca, da se ne dodiruju) kuhajte u vreloj posoljenoj i pouljenoj vodi jednu minutu, tek toliko da upiju malo vlage pa ih slažite u nauljen uljem kalup. Usporedno s tim, u zdjeli pomiješajte očišćen, opran i nasjeckani špinat, kravlji i kremasti sir i jaje. Posolite, popaprite, dodajte naribani parmezan i prema želji protisnuti češnjak. Pomoću kuhinjske vrećice ili šprice ili ručno žličicom punite canellone smjesom, vratite ih u kalup i naribajte sir po njima. Prelite ih sa slatkim vrhnjem, prema potrebi dodajte i par žlica vode u kojoj su se kuhali cannelloni, važno da sve bude pokriveno tekućinom te pecite u vrućoj pećnici oko 35 minuta dok ne dobiju žutu koricu.