Canellonni su tjestenina u obliku velikih cijevi. Kao i lazanje, pune se raznim filama: od mljevenog (faširanog) mesa, ribe, povrća i sira, zapeku se u pećnici i obilato posipaju sirom. Canelloni (kaneloni) s mljevenim mesom su omiljeno jelo u mojoj kući baš kao i lazanje i bolonjez. Sve što je s mljevenim mesom mojima je interesantno... Samo, moram priznati da zadnjih nekoliko godina češće kupujem mljeveno pureće meso, a ne juneće i isto mi je jako fino i ništa manje ukusno.
Za 4 - 5 osoba
Vrijeme pripreme i pečenja: 60 minuta
- 16 cannellona
- 2 žlice naribanog sira parmezana
Fila:
- 8 dag mladog luka – samo bijeli dio (narezan na kolutiće)
- 40 dag mljevenog mesa(junetina, junetina i svinjetina ili samo puretina)
- 2 dl vrhnja za kuhanje
- 0,5 dl vina
- 4 dag naribanog sira parmezana
- 4 dag naribanog sira grojera ili gotovog ribanog sira za pizzu
- 1 žlica narezanog vlasca (može, a i ne mora)
- 3-4 žlice ulja
- sol
- papar
Umak od paradajza:
- 4 dl pirea paradajza
- 2,5 dl vode
- 1 čili papričica
- 2 žličice šećera
Cannellone kuhajte u vreloj posoljenoj vodi dvije minute, tek toliko da upiju malo vlage pa ih ocijedite. Zagrijte pećnicu na 220 C. Na ulju kratko podinstajte mladi luk. Dodajte mljeveno meso, sol i papar pa dinstajte podlijevajući vodom oko 20 minuta. Nakon toga dodajte vrhnje, vino, sireve i vlasac. Sve zajedno kratko prokuhajte, malo ohladite i ovom filom napunite cannellone. Položite ih u uljem namazanu vatrostalnu posudu i prelijte umakom od paradajza. Pospite naribanim sirom, pokrijte aluminijskom folijom i pecite u pećnici 20-tak minuta, maknite foliju i još kratko zapecite.
Umak od paradajza:
Pire paradajza pomiješajte s vodom, dodajte narezanu čili papričicu i šećer. Kratko prokuhajte.