Buzara od kozica s pjenušcem
Obično pravim buzaru sa škampima, velikim i malim, ali iskreno, i od kozica je sjajna! Kozice su puno jeftinije, a najvažnije je da su svježe i naravno, jadranske jer iz drugih mora jednostavno nemaju takav okus. Ako ih kupite direktno s kočarice, onako svježe i još žive, okus mora je potpun, mogu se jesti i sirove, samo s malo maslinova ulja i morske soli... Ovu buzaru sam pravila sa pjenušcem jer je bio pri ruci i upravo otvoren i buzara je bila, kako su rekli moji najmiliji, - mrak! Dakle, bez problema, klasično bijelo vino možete zamijeniti pjenušcem :)
Za 4-5 osoba
Vrijeme pripreme i kuhanja: 30-ak minuta
- 1,20 kg kozica
- 1 luk (sitno nasjeckan)
- 4-5 češnja češnjaka (sitno nasjeckana)
- 15 g konzerviranog paradajza
- domaće prezle
- peršin (sitno nasjeckan)
- ružmarin, mediteranske trave
- 2-4 dl pjenušca ili bijelog vina
- voda (količina prema potrebi)
- 1,5 dl maslinovog ulja
- papar
- sol
Na maslinovom ulju podinstajte sitno nasjeckani luk da zažuti. Dodajte sitno nasjeckan češnjak pa prodinstajte zajedno, zatimdodajte paradajz, domaće prezle, peršin, malo ružmarina ili prema ukusu i druge mediteranske trave te sol i papar. Dodajte kozice i zalijte pjenušcem. Kad pjenušac ishlapi, dodajte vode da prekrije kozice pa pokriveno kuhajte na slaboj vatri 15-ak minuta. Na kraju prema želji posipajte nasjeckanim peršinom.