Buzara od kozica

| Wine and dine |

Buzara od kozica
Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Buzara od kozica s pjenušcem

Obično pravim buzaru sa škampima, velikim i malim, ali iskreno, i od kozica je sjajna! Kozice su puno jeftinije, a najvažnije je da su svježe i naravno, jadranske jer iz drugih mora jednostavno nemaju takav okus. Ako ih kupite direktno s kočarice, onako svježe i još žive, okus mora je potpun, mogu se jesti i sirove, samo s malo maslinova ulja i morske soli... Ovu buzaru sam pravila sa pjenušcem jer je bio pri ruci i upravo otvoren i buzara je bila, kako su rekli moji najmiliji, - mrak! Dakle, bez problema, klasično bijelo vino možete zamijeniti pjenušcem :)

Za 4-5 osoba

Vrijeme pripreme i kuhanja: 30-ak minuta

  • 1,20 kg kozica
  • 1 luk (sitno nasjeckan)   
  • 4-5 češnja češnjaka (sitno nasjeckana)   
  • 15 g konzerviranog paradajza
  • domaće prezle
  • peršin (sitno nasjeckan)   
  • ružmarin, mediteranske trave
  • 2-4 dl pjenušca ili bijelog vina
  • voda (količina prema potrebi)
  • 1,5 dl maslinovog ulja
  • papar
  • sol
Buzara od kozica
Buzara od kozica

Na maslinovom ulju podinstajte sitno nasjeckani luk da zažuti. Dodajte sitno nasjeckan češnjak pa prodinstajte zajedno, zatimdodajte paradajz, domaće prezle, peršin, malo ružmarina ili prema ukusu i druge mediteranske trave te sol i papar. Dodajte kozice i zalijte pjenušcem. Kad pjenušac ishlapi, dodajte vode da prekrije kozice pa pokriveno kuhajte na slaboj vatri 15-ak minuta. Na kraju prema želji posipajte nasjeckanim peršinom.