Brze štangice od sira su zaista brze, jednostavne i idealne kao grickalice, kad vam banu iznenadni gosti, za klince, uz TV i društvene igre... Dovoljno je u hladnjaku imati 1 svježe lisnato tijesto (po meni uvijek bolja opcija svježe nego smrznuto - jer treba vremena da se smrznuto odledi pa dok ga razvaljate... ) Ova svježa lisnata su idealna - svašta se od njih da izmisliti od slanog i slatkog quicha, raznih štrudla, pita, pogačica, kora... Možete ih puniti raznim filama - slanim i slatkim... Možete ih različito rezati na kocke pa u kiflice, u prutiće/štangice ravno, u krugove kao pogačice...
Za 4 osobe
Vrijeme pripreme: 25 minuta
Temperatura pećnice: 180 – 200C
- 1 pakiranje svježeg lisnatog tijesta
- 15 dag naribanog sira (može i neki kremasti sir)
- 2 žumanjka
- kiml, sezam, mak, lan, parmezan ili krupna sol - za posipanje
- sol
- grubo mljeveni papar
Žumanjke umutite s malo vode i premažite rubove tijesta. Polovicu tijesta pospite polovinom naribanog sira (ili premažite kremastim sirom) i popaprite. Tijesto preklopite i učvrstite rubove. Izrežite trake tijesta debljine 1 cm i lagano ih spiralno uvijte. Rasporedite ih po kalupu na koji prethodno stavite masni papir za pečenje, premažite ih preostalim žumanjcima, posolite, pospite kimlom, sezamom, makom, parmezanom ili krupnom solju pa pecite 10 minuta u pećnici.