Brownies

| Wine and dine |

Brownies
Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Recept: Čokoladni brownies

Čokoladni brownies radite u četvrtastom kalupu, ali možete napraviti i kao tortu, u okruglom kalupu. Možete im dodati 10 dag nasjeckanih lješnjaka, oraha, badema, kandiranog voća.

Brownies
Brownies

Vrijeme pripreme: 20 minuta
Vrijeme pečenja: 25 minuta
Temperatura pećnice 175C

  • 20 dag tamne čokolade za kuhanje (70%kakaa) – nasjeckane
  • 2 žlice kakaa
  • 23 dag štaub šećera
  • 13 dag glatko brašna (prosijano)
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 17,5 dag putra –  sobne temperature
  • 4 jaja
  • prstohvat soli
  • brašna za kalup
  • putar za kalup
Brownies
Brownies u okruglom kalupu

Zagrijte pećnicu na 175 ºC. Na pari otopite čokoladu, dodajte putar i miješajte dok se ne otope i povežu u kremu pa dodajte kakao i promiješajte. Maknite s pare, dodajte štaub šećer i promiješajte. Zatim dodajte prosijano brašno, prašak za pecivo i sol te promiješajte. Posebno umutite jaja ručno pa ih dodajte malo po malo smjesi, miksajući dok se smjesa ne sjedini. Sipajte smjesu u nauljen i pobrašnjen kalup, poravnajte vrh kolača i pecite ga u zagrijanoj pećnici oko 25 minuta. Kada vidite da su krajevi i površina kolača pečeni, kolač je gotov. Brownies mora biti sočan i pomalo ljepljiv, a ne suh kao biskvit. Ostavite ga u kalupu da se ohladi, a onda ga okrenite naopačke. Prema želji napravite čokoladnu glazuru od otopljene čokolade i malo putra ili poslužite brownies uz sladoled ili šlag. Narežite ga na kocke tek kad se ohladi.