Recept: Čokoladni brownies
Čokoladni brownies radite u četvrtastom kalupu, ali možete napraviti i kao tortu, u okruglom kalupu. Možete im dodati 10 dag nasjeckanih lješnjaka, oraha, badema, kandiranog voća.
Vrijeme pripreme: 20 minuta
Vrijeme pečenja: 25 minuta
Temperatura pećnice 175C
- 20 dag tamne čokolade za kuhanje (70%kakaa) – nasjeckane
- 2 žlice kakaa
- 23 dag štaub šećera
- 13 dag glatko brašna (prosijano)
- 1 žličica praška za pecivo
- 17,5 dag putra – sobne temperature
- 4 jaja
- prstohvat soli
- brašna za kalup
- putar za kalup
Zagrijte pećnicu na 175 ºC. Na pari otopite čokoladu, dodajte putar i miješajte dok se ne otope i povežu u kremu pa dodajte kakao i promiješajte. Maknite s pare, dodajte štaub šećer i promiješajte. Zatim dodajte prosijano brašno, prašak za pecivo i sol te promiješajte. Posebno umutite jaja ručno pa ih dodajte malo po malo smjesi, miksajući dok se smjesa ne sjedini. Sipajte smjesu u nauljen i pobrašnjen kalup, poravnajte vrh kolača i pecite ga u zagrijanoj pećnici oko 25 minuta. Kada vidite da su krajevi i površina kolača pečeni, kolač je gotov. Brownies mora biti sočan i pomalo ljepljiv, a ne suh kao biskvit. Ostavite ga u kalupu da se ohladi, a onda ga okrenite naopačke. Prema želji napravite čokoladnu glazuru od otopljene čokolade i malo putra ili poslužite brownies uz sladoled ili šlag. Narežite ga na kocke tek kad se ohladi.