Koji put svakome paše pojesti nešto toplo i fino "iz lonca". Takvo tradicionalno jelo upravo je kultni Bosanski lonac! U expres loncu za samo 1 - 1,30 napraviti će te složenac koji su nekada spremale i naše majke, bake, prabake... Uz glavne sastojke janjetinu i junetinu dodajte razno nezaobilazno povrće poput krumpira, luka, paprike, paradajza, mrkve... sve poslažite i dok se jelo kuha, imate vremena baviti se nečim drugim... Obožavam express lonac!
Za 4-6 osoba
Vrijeme kuhanja: 1-1 sat i 30 minuta u express loncu (bez 3 i pol – 4 sata u klasičnom loncu na kolu, u pećnici u zemljanom loncu 4-5 sata)
- ½ glavice zelja
- 3 - 4 krumpira
- ½ kg mesa (junetina, teletina i janjetina s kostima)
- 2 – 3 mrkve
- 2 peršina
- 1 celer
- 1 paprika
- 1 pastrnjak (bijela mrkva)
- 1 – 2 paradajza
- 2 luka
- 5 - 6 češnja češnjaka
- 1 žlica slatke mljevene paprike
- 1 žlica ulja
- sol
- papar
Zelje narežite na šnite i operite. U dublji lonac složite prvo red zelja, pa red krumpira narezanog po pola ili na 4 djela, pa svo meso narezano na krupnije komade, red ostalog povrća narezanog na tanke šnite, pa opet red zelja, red krumpira i na vrh ostatak povrća. Svaki red malo posolite, popaprite i prema želji začinite. U lonac do pola ulijte vodu, a na vrh pospite slatku crvenu mljevenu papriku i žlicu ulja. Ako želite brže skuhati Bosanski lonac, možete ga skuhati u express loncu, ali možete ga skuhati i na uobičajen starinski način u običnom loncu ili još bolje zemljanom 3, 30 – 4 sata na laganoj vatri u ne do kraja poklopljenom loncu. Također zemljani lonac s Bosanskim loncem može se spremiti u pećnici. Prvih 15-ak minuta na jakoj vatri, pa onda smanjiti da se krčka daljnjih 4-5 sata. Kako želite. Dobar tek!