SANDOKAN PITA (BAKLAVA S MAKOM)
Prije 17 godina ovaj savršen receptić otkrila mi je moja prijateljica Rina Debak, a za mene koja OBOŽAVAM mak i sve kolače, torte i sve što sadrži mak, ova baklava s makom tzv. Sandokan pita (po mojoj nekadašnjoj omiljenoj seriji Sandokan i omiljenom mi glavnom glumcu iste) bila je zaista OTKRIĆE! Jednostavan receptić, a okus magičan! Ako ne volite mak, možete ga zamijeniti i orahom.
Vrijeme pripreme: 30 minuta
Vrijeme pečenja: 20 minuta
Vrijeme hlađenja: 4 - 5 sata
Temperatura pećnice: 200C
Veliki četvrtasti kalup
Sastojci:
- 35 dag tankih kora za savijače
Fila:
- 25 dag mljevenog maka
- 2 čaše šećera
- 1 čaša ulja
- 1 jogurt ili kiselo mlijeko
- 1 vanilin šećer
- 1 prašak za pecivo
- 3 - 4 jaja
- prstohvat cimeta
Šerbet:
- 2 čaše šećera
- 2 čaše vode
- 2 vanilin šećera
- nekoliko kapi soka od limuna ili limete – prema želji
putar ili ulje – za premazivanje kora
1 žumanjak – za premaz baklave
Zagrijte pećnicu na 200C. Napravite filu: umutite jaja sa šećerom, vanilin šećerom i cimetom pa dodajte jogurt, prašak za pecivo, mak i ulje.
U kalup prethodno premazan putrom slažite dvije kore pa ih premažite putrom, na njih rasporedite filu od maka, ponovo slažite dvije kore pa rasporedite filu od maka, dvije kore pa mak i tako sve dok ne potrošite svu filu. Zadnju koru premažite žumanjkom pa izrežite kolač na kocke (ili na rombove). Pecite u zagrijanoj pećnici dok ne porumeni, oko 20-ak minuta.
U međuvremenu napravite šerbet: prokuhajte šećer i vodu s nekoliko kapi limuna ili limete te prelite preko još vruće baklave. Ohladite baklavu na sobnoj temperaturi, a onda je stavite u hladnjak na barem 4 sata.
Ako volite da je baklava sočna i da pliva u soku, pojačajte količinu šerbeta i napravite je od 4 čaše šećera i 4 čaše vode.
Prema želji u filu možete dodati i grožđice.