Baklava s makom poznata i kao Sandokan pita

| Wine and dine |

Baklava s makom - Sandokan pita
Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

SANDOKAN PITA (BAKLAVA S MAKOM)

Prije 17 godina ovaj savršen receptić otkrila mi je moja prijateljica Rina Debak, a za mene koja OBOŽAVAM mak i sve kolače, torte i sve što sadrži mak, ova baklava s makom tzv. Sandokan pita (po mojoj nekadašnjoj omiljenoj seriji Sandokan i omiljenom mi glavnom glumcu iste) bila je zaista OTKRIĆE! Jednostavan receptić, a okus magičan! Ako ne volite mak, možete ga zamijeniti i orahom. 

Vrijeme pripreme: 30 minuta

Vrijeme pečenja: 20 minuta

Vrijeme hlađenja: 4 - 5 sata

Temperatura pećnice: 200C

Veliki četvrtasti kalup

Baklava s makom - Sandokan pita
Baklava s makom - Sandokan pita

Sastojci: 

  • 35 dag tankih kora za savijače

Fila:

  • 25 dag mljevenog maka
  • 2 čaše šećera
  • 1 čaša ulja
  • 1 jogurt ili kiselo mlijeko
  • 1 vanilin šećer
  • 1 prašak za pecivo
  • 3 - 4 jaja
  • prstohvat cimeta

Šerbet:

  • 2 čaše šećera
  • 2 čaše vode 
  • 2 vanilin šećera
  • nekoliko kapi soka od limuna ili limete – prema želji

putar ili ulje – za premazivanje kora

1 žumanjak – za premaz baklave

Zagrijte pećnicu na 200C. Napravite filu: umutite jaja sa šećerom, vanilin šećerom i cimetom pa dodajte jogurt, prašak za pecivo, mak i ulje.

U kalup prethodno premazan putrom slažite dvije kore pa ih premažite putrom, na njih rasporedite filu od maka, ponovo slažite dvije kore pa rasporedite filu od maka, dvije kore pa mak i tako sve dok ne potrošite svu filu. Zadnju koru premažite žumanjkom pa izrežite kolač na kocke (ili na rombove). Pecite u zagrijanoj pećnici dok ne porumeni, oko 20-ak minuta.

U međuvremenu napravite šerbet: prokuhajte šećer i vodu s nekoliko kapi limuna ili limete te prelite preko još vruće baklave. Ohladite baklavu na sobnoj temperaturi, a onda je stavite u hladnjak na barem 4 sata.

Ako volite da je baklava sočna i da pliva u soku, pojačajte količinu šerbeta i napravite je od 4 čaše šećera i 4 čaše vode.

Prema želji u filu možete dodati i grožđice.