Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri.
Bakini božićni keksi s pekmezom
Nema Božića bez tradicionalnih keksića bake Ljubice. Jednostavni za pripremu i prefini. Ako ih držite dobro zatvorene u limenoj kutiji mogu stajati i do mjesec dana.
Vrijeme pripreme: 30 minuta
Vrijeme pečenja: nekoliko minuta
Temperatura pećnice: zagrijana na 225C, pečenje na 200C
36 dag glatkog brašna
11 dag štaub šećer + za posipanje keksa
24 dag putra
½ limuna (sok+korica)
na vrh noža malo praška za pecivo
2 žumanjka
2 vanilin šećera
pekmez – od marelica ili neki drugi prema želji
Pomiješajte prašak za pecivo i limun u brašno, dodajte putar, žumanjke, šećer u prahu, vanilin šećer i dobro izmiješajte. Razvaljajte tijesto na debljinu od oko 5 milimetara, s kalupima za kekse izrezujte razne oblike prema želji (okrugli, cvjetići, s gornjom rupicom, veliki, mali...) i slažite ih na masni papir na lim. Pećnicu prvo zagrijte na 225C pa pecite na 200C. Kontrolirajte ih i pazite da ne izgore. jednu stranu keksa namažite malo otopljenim pekmezom od marelica i dva keksa zalijepite u jedan. Prema želji posipajte sa štaub šećerom.