Granadir ili grenadir marš, kako još zovu krpice s krumpirom je staro zagrebačko jelo, brzo se priprema, zasitno je i jeftino, a vrlo, vrlo ukusno. Podsjeća me na moju baku Anđelu koja mi je to često pravila... Navodno je grenadir marš nekada bila vojnička hrana u centralnoj i istočnoj Europi, otuda i ime Grenadier March. To je bilo jedno od prvih jela koje sam naučila praviti... i to s dosta špeka, koje ovom jelu daje posebnu slast.
Za 4 - 5 osoba
Vrijeme pripreme i kuhanja: 30 minuta
- 40 - 50 dag krpica
- 40 dag krumpira (kuhan, oguljen i narezan na šnitice)
- 1 luk (sitno nasjeckan)
- špek (narezan na kockice)
- žličica crvene paprike
- peršin - za posipati
- putar ili ulje
- sol
- papar
U posoljenoj vodi skuhajte krumpir u ljusci. Kad je kuhan, ogulite ga i narežite na tanke šnitice. Skuhajte krpice ili neku drugu tjesteninu al dente. Na tavici na putru podinstajte luk i dodajte narezan kuhani krumpir, špek narezan na kockice, žličicu crvene paprike, posolite i popaprite. Dodajte skuhane krpice i zajedno promiješajte na vatri minutu, dvije. Pospite peršinom.