Austrijske krafne

| Wine and dine |

Austrijski krafni
Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Ovo je recept za najbolje austrijske krafne, provjereno mnogo puta... Što reći osim: "U slast!"

  • 6 žumanjaka
  • 4 dag šećera
  • korica 1 limuna
  • malo soli
  • 2 žlice ruma
  • 4 dl mlakog mlijeka
  • 0,7 dl ulja
  • 3 dag uzdignute germe (3/4 kockice germe)
  • 85 dag glatkog prosijanog brašna
Austrijski krafni
Austrijski krafni

Izradite germu - u zdjelici razmrvite germu vilicom, dodajte žlicu šećera, žlicu brašna i malo mlakog mlijeka, promiješajte i stavite germu na toplo (npr. na radijator) da se diže. U međuvremenu u zdjeli izmiksajte žumanjke i šećer, pa miksajući dodajte naribanu koricu limuna, malo soli i 2 žlice ruma. Zatim dodajte mlako mlijeko, ulje i uzdignutu germu te dobro izmiksajte. Na kraju postepeno dodajte prosijano brašno i izradite glatko tijesto. Stavite ga na toplo da se diže. Nakon što se tijesto diglo, prebacite ga na pobrašnjenu dasku, razvucite ga na debljinu prsta i s kalupićem ili čašom prvo namočenom u rum, režite krafnice koje stavljajte na stolnjak posut brašnom te pokrite krpom. Kada krafne poprime dvostruk volumen, pecite ih u srednje zagrijanom ulju. Prilikom pečenja,  jednu stranu pecite oko pola minute poklopljenu, a drugu stranu do pola minute otklopljenu.  Vadite ih mrežicom za krafne i odložite na salvetu da upiju višak masnoće. Pospite štaub šećerom ili punite pekmezom (malo ga ugrijte i razrijedite te punite špricom) ili umakom od vanilije.

Austrijski krafni
Austrijski krafni

Umak od vanilije:

  • 3 žumanjka
  • 8 žlica šećera
  • 4 žlice brašna
  • 1 puding od vanilije
  • 1 l mlijeka
  • 4 bjelanjka

Staviti oko 7 dl mlijeka da kuha. Za to vrijeme umutite žumanjke, šećer, brašno, puding i ostatak mlijeka od litre pa sipajte u uzavrelo mlijeko. Kuhajte miješajući, dok se ne zgusne pa ohladite. U međuvremenu umutite čvrsti snijeg od bjelanjka pa ga dodajte u još toplu smjesu. Tom smjesom punite slastičarsku špricu, lagano probijte krafnu i ispunite je filom.