Aronova čarobna torta

| Wine and dine |

Aronova torta
Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Aronova čarobna torta

Kada sam prije par dana bila na rođendanu malog Arona, sina moje prijateljice Dijane, oduševila me njegova rođendanska torta. Servira se u staklenoj zdjeli, vazi ili staklenim čašama. Usmeno sam dobila receptić, malo ga prilagodila i napravila moju verziju Aronove torte... Danas vam poklanjam receptić. Klinci će Vam poludjeti za čarobnom torticom koja se u originalu zove Dirt cake (Prljava torta - od tamnih keksa) ili Zemljana torta ili Pješčana torta (od svjetlijih keksa). Ako je radite samo od čokoladnih keksića (orea ili nekih sl.) izgledati će kao da je od zemlje. Tada na vrh stavite gumene bombone da izgledaju kao crvi koji izlaze iz zemlje... Fora!

Vrijeme pripreme: 20-ak minuta

Vrijeme kuhanja: 20-ak minuta

  • 8 dl mlijeka
  • 2 vrećice pudinga u prahu od vanilije
  • 23 dag krem sira Philadelphie
  • 12 dag putra (omekšanog)
  • 24 dag štaub šećera + 1 žličica za slatko vrhnje
  • 1/2 l slatkog vrhnja
  • 1 učvršćivač za slatko vrhnje (Kremfix, Šlagfix...)
  • par kapi ruma, nekog likera, cimet (može i ne mora - prema želji)
  • 1 paket keksa prema želji (mljevenih) čokoladni Oreo ili Digestive, Grancereale ili sl...
Aronova torta
Aronova torta

U jednoj zdjeli električnim mikserom izmiješajte mlijeko i puding. U drugoj zdjeli električnim mikserom izmiješajte omekšani putar i kremasti sir pa dodajte štaub šećer dok ne dobijete glatku smjesu. Oba dvije smjese prebacite u lonac pa kremu kuhajte na laganoj vatri cijelo vrijeme miješajući dok se krema ne zgusne (oko 20-ak minuta). Smjesu ohladite stavljajući lonac u hladnu vodu te miješajte dok se smjesa potpuno ne ohladi. Električnim mikserom izmiksajte slatko vrhnje, dodajte malo štaub šećera i učvršćivač pa ga lagano postepeno žlicom dodajte u ohlađenu kremu. U blenderu izmiksajte kekse, dodajte im prema želji par kapi ruma ili nekog likera i malo cimeta. Uzmite neku lijepu staklenu zdjelu, vazu ili čaše i slažite red kreme, red mljevenih keksa, red kreme, red keksa. Prema želji možete izmiksati različite vrste keksa posebno i redati razne boje redova keksa. Svijetle, tamne, šarene... Na vrh rasporedite mljevene kekse.

Ako radite tortu za klince, za dečke vrh možete ukrasiti raznim gumenim bombonima (da izgleda kao da iz zemlje izlaze crvići), malim autićima, traktorima (kao gradilište), za djevojčice cvjetićima, leptirićima, šarenim bombonima...  

Zatim u posudu slažite red kreme pa red mljevenih keksa, red kreme pa red keksa i tako u nekoliko slojeva pazeći da je sloj keksa zadnji.