Sjećam se jetrica s češnjakom ili s lukom bile su mamina poslastica. Obje smo ih obožavale. Brzo su gotova, a tako ukusna i fina. Mama ih je uvijek začinjala s puno papra. I dan danas kad ih spremam ili jedem razmišljam o njoj i sjećam se tog mirisa. Moji ukućani baš i ne vole iznutrice bilo koje vrste, a ja se „davim“ u njima. Tako da ih uvijek pravim - zbog sebe!
Recept: Jetrica sa češnjakom
Za 4 osobe
Vrijeme pripreme i kuhanja: 10 minuta
- 80 dag telećih jetrica (ili pilećih)
- mlijeko- za jetrica
- 4 – 5 češnja češnjaka (sitno nasjeckana)
- peršin (sitno nasjeckan)
- 1 dl crnog vina
- putar
- maslinovo ulje
- sol
- papar
Svježu jetricu stavite u mlijeko da odstoji malo. Narežite je na tanke šnicle ili trakice. Zagrijte tavu na putru i maslinovom ulju, podinstajte nasjeckani češnjak i malo nasjeckanog peršina, podlijte s malo vina i pustite da vino ishlapi. Dodajte jetricu i kratko je ispržite s jedne i druge strane (jako kratko, jer se u protivnom stvrdne). Tek kad je jetrica gotova, posolite je i popaprite.
Važno je znati da se iznutrice sole tek kad su gotove, u protivnom otvrdnu!
*Ako želite ispeći jetra na talijanski način: na tavi izdinstajte 2 sitno narezana luka i dodajte na 70 dag na šnite narezane jetre te je kratko prepecite s obje strane. Dodajte žlicu koncentrata paradajza, 2 žlice crnog vina te podlijevajte s mesnim temeljcem dinstajući nekoliko minuta. Na kraju umiješajte 1 dl vrhnja za kuhanje pa posolite, popaprite i pospite parmezanom.
*Ako pak želite jetra ispeći na luku – jetra na venecijanski načinili kako bi Talijani rekli: „Fegato di vitello alla veneziana“: očistite 70 dag jetrica, narežite na trakice i stavite da odstoje malo u mlijeku, da ostanu mekana. Na zagrijanu tavu dodajte 2 narezana luka na tanke kolute, posolite ga (tako neće zagorjeti) i podinstajte. Kad zažuti, dodajte jetricu i zalijte s 1 dl bijelog vina. Miješajući dinstajte 10-ak minuta. Na kraju posolite, popaprite i pospite peršinom.
Također ponegdje u Dalmaciji na isti način pripremaju janjeću jetricu narezanu na trakice, samo dodaju još suhe šljive natopljene vinom i jetricu dinstaju oko pola sata.
Poslužite uz palentu i zelenu salatu ili kuhani krumpir i salatu od kiselog zelja.