predjelo: CROSTINI SA LOSOSOM
Za 20 komada
Vrijeme pripreme: 30 minuta
Temperatura pećnice:180C
- 3 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 1 kruh baguette (izrezan na šnite debljine 2 cm)
- 1, 25 dl creme fraichea ili tučenog slatkog vrhnja pomiješanog sa žlicom kiselog vrhnja
- 1 žličica limunovog soka
- 1 žličica naribane korice limuna (limete)
- 10 dag tanko narezanog dimljenog lososa (dvedesetak šnitica)
- svježi mljeveni crni papar
- svježi nasjeckani kopar
U pećnici na 180°C prepecite šnite baguetta premazane s maslinovim uljem dok ne postanu hrskave (cca. 10 minuta). Izvadite ih i pustite da se ohlade. Pomiješajte creme fraiche, limunov sok i koricu. Na svaku šnitu stavite jednu žličicu kreme, pa šniticu lososa i ukrasite koprom i crnim paprom.
glavno jelo: ŠKARPINA U PEĆNICI S POVRĆEM, dalmatinski recept
Za 4- 6 osoba
Vrijeme pripreme:60 minuta
Vrijeme pečenja: 45 minuta
Temperatura pećnice: 200C
- 1 kg – 1,5 kg bijele ribe (škarpine ili zubatca ili orade ili miješano)
- ½ kg krumpira (narezana na šnite)
- 2 luka (narezanog na četvrtine)
- 2 svježa paradajza (narezana na četvrtine)
- 1 češanj češnjaka (sitno nasjeckan ili protisnut)
- 20 otkoštenih crnih maslina
- limun (narezan na šnite)
- ružmarin (nasjeckan)
- peršin (sitno nasjeckan)
- 10 dag putra
- 1 dl bijelog vina
- maslinovo ulje
- sol
- papar
Zagrijte pećnicu na 200 C. Krumpir posolite, popaprite, pospite peršinom, ružmarinom pa rasporedite po vatrostalnoj zdjeli koju namažite maslinovim uljem. Dodajte masline, putar, luk, paradajz i češnjak te zalijte vinom. Škarpinu posolite, popaprite, malo razrežite, umetnite u nju šnitice limuna te je stavite na povrće u zdjelu. Pecite u pećnici oko 45 minuta. Povremeno zalijte sa malo vlastitog safta ili vode, te pred kraj otklopite da se zapeče.
*Povrće koje ste pekli uz škarpinu, usitnite štapnim mikserom i poslužite kao ukusan umak.
desert: JAGODE ZABAGLIONE
Za 4 osobe
Vrijeme pripremanja:10 minuta
Vrijeme kuhanja: 10 minuta
Temperatura pećnice: 180C
- 50 dag jagoda – narezane na pola ili četvrtine
- 3 žumanjka
- 5 dag štaub šećera
- 6 jušnih žlica slatkog ili suhog prošeka
- 4 žličice štaub šećera
- Podijelite jagode na četiri jednake vatrostalne zdjelice (otprilike 3 dl) ili jednu veliku zdjelu. Na pari kuhajte i miješajte žumanjke, šećer i 4 žlice prošeka. Kuhajte 5 minuta dok smjesa ne postane veoma gusta i pjenasta. Dodajte preostale dvije žlice prošeka i kuhajte još nekoliko minuta da se smjesa opet zgusne. Smjesu prelijte preko jagoda u vatrostalnim zdjelicama i posipajte s još malo štaub šećera po vrhu. Zdjelice stavite u zagrijanu pećnicu na 3-4 minute, dok da se šećer karamelizira i dobije zlatnu boju.
*Također, jagode zabaglione možete ohladiti u hladnjaku i jesti hladne. Ukrasite listićem mente.
Autor: Suzy Josipović
Fotografije su zaštićene autorskim pravom te ih nije dozvoljeno koristiti.
Datum: 20.4.2012.