Pronašli smo najbolje rješenje za male stanove!

| Design |

Editor's pick by Tea Filipović

Tea Filipović, urednica Design, Lifestyle i Culture rubrika na Wall.hr portalu

Stan pod nazivom „Pet u jedan“,  kojeg je dizajnirao biro MKCA, projekt je koji mikro stanovanja dovodi do veoma inovativne i vrlo kreativne razine o kojoj čemo zasigurno početi maštati.

S ukupnom površinom od 33 kvadratna metra, ovaj mali dom u Gramercy Parku na Manhattanu u New Yorku, primjer je suvremene funkcionalnosti i mogućnosti transformacije. Glavni kreativni element dizajna je motorizirana klizna stijenka koja se lako kreće s jedne strane stana na drugu, pritom stvarajući različite životne prostore. Odrađivanje posla, spavanje, odijevanje i zabavljanje te prostori kao što su kuhinja, blagovaonica i kupaonica, dostupni su kao jedinice koje nastaju pomicanjem zida, podijeljene po dnevnih i noćnih zonama.

Fleksibilnost je ključ koji ovaj maleni stan u New Yorku čini velikim. Kako se pomična stijena odvaja od zida, ona otkriva garderobu s ugrađenim ladicama i policama za pohranu. Potpuno odmaknuta stijenka stvara prostor za queen size sklopivi krevet kojemu apsolutno ništa ne nedostaje. Tijekom dana ili kada je krevet zatvoren, spavaći prostor postaje dnevna soba i radni prostor. Drugi kreativni elementi projekta uključuje stol za blagovanje za četvero ljudi sa sklopivim stolicama, dok okretno kućište za TV dopušta da se rotira ovisno da li ste u krevetu ili dnevnoj sobi. Kupaonica je i više nego prostrana, a kuhinja savršena za razvijanje kulinarskih vještina. 

Ne znamo za vas, ali mi se u potpunosti možemo zamisliti u ovome stanu! (Photos by: Alan Tansey)