Evo kako mali prostori mogu biti prostrani

| Design |

Editor's pick by Tea Filipović

Tea Filipović, urednica Design, Lifestyle i Culture rubrika na Wall.hr portalu

Skandinavski stil dobro nam je poznat kada je riječ o dizajnu interijera, no što ga čini toliko šarmantnim i čestim odabirom kada je riječ o interijeru našeg budućeg doma? Najlakše ga je predstaviti pomoću ovog iznimno šarmantnog švedskog stana u Gothebnurgu, sagrađenom na dva kata s ukupnom kvadraturom od 60 kvadratnih metara.

Prvo što svakako skandinavski stil osigurava jest da i najmanji prostor može učiniti prostranim pomoću najčešćih bijelih zidova i obojanog drevnog poda u sivim tonovima. Stubište, koje u ovom slučaju također postoji kako bi povezalo prostorije od 30 kvadrata, obojano je u bijelo iz istog razloga. Bijela osim što otvara prostor i daje prirodnoj rasvjeti priliku da lakše uđe i obasja prostor, upravo je pozadina sklonija stvaranju urednijeg i čišćeg doma.

Naravno, ovakav je stan ispunjen „IKEA“ elementima koji su jednostavni, efikasni i prije svega jako funkcionalni te pristupačni svakom budžetu. No, skandinavski stil obilježava i skulpturalno-povijesni element stana koji će biti žarište dekora cjelokupnog doma. U ovome šarmantnom stanu riječ je o tradicionalnom dimnjaku koji služi kao skulptura koja samome stanu daje na originalnosti i posebnosti.

U suštini, sve su prostorije veoma jednostavne, no graniče s boho stilom koji u svom pretjerivanju može preći u kič, stoga je veoma bitno imati granicu i voditi se izrekom „manje je više“. Također, veoma je važno voditi se prvo funkcionalnošću, a tek onda stilom; urednošću, a tek onda dekoracijom. Uzorci i materijali mogu biti drugačiji, no moraju kroz cijeli dom biti povezanim zajedničkom značajkom.

Kako god bilo, jedno je sigurno – ovakav dom ispunjen je šarmom, toplinom i dobrodošlicom u bilo koje doba godine.