Nika Zupanc - umjetnica koja pomoću dizajna namještaja stvara poeziju

| Design |

Editor's pick by Tea Filipović

Tea Filipović, urednica Design, Lifestyle i Culture rubrika na Wall.hr portalu

Nika Zupanc

Nika Zupanc slovenska je dizajnerica koja komunicira stvarima koje ne mogu biti ispričane - svoje ideje poetski pretvara u kreacije koje pripadaju svijetu dizajna i interijera. Njezini proizvodi i instalacije izazivaju racionalno, trijezno i utilitaristički, dajući glas intuiciji, eklektičnosti i intimnosti te donose inspirativna izvješća vanjskih granica tehnologija, materijala i mogućnosti.

Njezin produkt dizajn uključuje ugledne suradnje s dizajnerskim tvrtkama kao što Moooi, Sè i Dior. Nika Zupanc stvara limitirana izdanja za Rossanu Orlandi te u isto vrijeme dizajnira i proizvodi svoju vlastitu marku. Od trena kada se priključila ovogodišnjem Tjednu dizajna u Milanu, veoma su je pomno pratili ljudi iz industrije i tiska, opisujući njezin rad kao "punk eleganciju" (Elle USA) i "techno chic" (BusinessWeek) ili pak "veći od života" (Clear Magazin) te je proglasili "pravom zvijezdom" (The Wall Street Journal). Mi se samo možemo apsolutno složiti.

Nika Zupanc

GHIDINI 1960 - "Take Me To Miami collection"

Kolekcija koju je zadnju predstavila nazvanu "Take Me To Miami" uključuje mjedene komade namještaja koji su dostupni u 4 različite varijante - zlatnoj, srebrnoj, ružičastoj boji bakra (rose gold) te u boji crnog nikala. Riječ je o predmetima za kojima ćemo žudjeti i koji podsjećaju na topla ljeta 50-ih godina, opuštenu atmosferu, luskuzne vile Miamija, palme, beskrajni pogled na more...

Nika Zupanc

QUEEBOO

Ova je kolekcija nastala kao produkt Nikine suradnje sa slavnim Stefano Giovannonijem - Nika se pridružila Stefanovom timu dizajnerskih ilustratora te neke svoje stare ideje obnovila, a za neke je inspiraciju pronašla upravo u njegovom timu. Cilj tima bio je stvoriti emocionalno nabijene predmete dostupne široj publici diljem svijeta - romantična, demokratska i nekonvencionalna avantura u svijetu dizajna koja mu je itekako potrebna.

Nika Zupanc

Lampa u obliku tratinčice jedini je novi proizvod kojeg je Nika osmislila za ovu kolekciju, dok su X Chair, Scarlet Table, Cherry Lamp (u originalu od stakla i mjedi) i slavna Ribbon Chair posebno napravljeni za Dior 2013. godine - ogoljeni i pretvoreni u plastične, masi dostupne proizvode.

Nika Zupanc