U koje smo se to pametne proizvode hrvatskih produkt dizajnera zaljubili?

| Design |

Editor's pick by Tea Filipović

Tea Filipović, urednica Design, Lifestyle i Culture rubrika na Wall.hr portalu

Najbolje od hrvatskog produkt dizajna 2015.

Hrvatski je produkt dizajn veoma prepoznat i iznimno cijenjen u svijetu, stoga ne čudi da svake godine konkurencija biva sve jača i jača, baš kao što sami proizvodi postaju sve bolje i bolji. Teško se bilo odlučiti za samo 10 proizvoda hrvatskog produkt dizajna koji su nas oduševili ove godine, no birali smo ih prema različitosti, ideji, funkciji i estetici iz što udaljenijih grupacija u koje ih svrstavamo. Neke ste mogli tijekom godine upoznati i čitajući našu Design rubriku, no ostale koje smo možda previdjeli, nadoknađujemo ovih izborom.

U nastavku saznajte o kojim je to proizvodima hrvatskih produkt dizajnera riječ!

Bellabeat Leaf by Bellabeat

Bellabeat Leaf

Leaf je pametan i zanimljiv komad nakita kojeg možemo nositi na više načina - kao broš, privjesak, ogrlicu ili narukvicu. On bilježi ženske standardne aktivnosti i spavanje te dopušta budućim i novim mamama, ali i svakoj ženi da prati razinu stresa. Da bi mogao prepoznati stres, Leaf moramo nositi kao broš jer na taj način pratiti brzinu disanja i razmak prilikom svakog udisaja i izdisaja. Pod velikim stresom ili kada smo jako uzbuđeni, jasno je da ćemo disati kratko i brzo - upravo će to ovaj uređaj zabilježiti. Ako obavljate neku tjelesnu aktivnost ili bilo kakvu vrstu vježbanja, Leaf možete postaviti na neki drugi dio svoje odjeće kako vam ne bi smetao tijekom vježbanja. Svi dobiveni podaci koje je Leaf sakupio, sinkroniziraju se s Bellabeat aplikacijom koja radi detaljnu analizu prikupljenih podataka. Poboljšan novim značajkama, novi Leaf prati kompletno ženino reproduktivno zdravlje - pratite svoj menstrualni ciklus, uzimanje kontracepcijskih tableta i ovulaciju. 

Proizvodi inspirirani Cartoon Networkom by - Love, Ana.

Proizvodi inspirirani Cartoon Networkom by - Love, Ana.

Prvi od proizvoda koji je Ana Tevšić Nauković predstavila iz svoje "Cartoon Network" kolekciju su "Cow and Chicken" čepovi za vodu i sokove. Set se sastoji od četiri čepa: Cow, Chicken, Mom i Supercow koji predstavljaju likove iz ovog zabavnog crtanog filma te svaki od njih ima element iznenađenja: gumeni dio koji se miče i zabavlja korisnika. Osim ovih zanimljivih čepova, Ana je na temu crtića "Cow and Chicken" osmislila i nakit, majice i ruksake. Ručno rađene podne i stolne lampe inspirirane likovima Cartoon Networka , Dexterom i DeeDee, mogle bi postati nečiji savršeni poklon. Njezin dizajnerski studio –Love, Ana. proizveo je lampe u manjim serijama uz pomoć domaćih majstora zanata. Podna roza DeeDee lampa i stolna Dexter lampa savršeno će se uklopiti kao sastavni dio bilo koje sobe.

CLOX balerinke by Manasteriotti i Marić

CLOX balerinke by Manasteriotti i Marić

Iako je riječ o sada već dobro poznatom brendu, CLOX cipele sa svojim mali ispravnim satovima ne prestaju nas oduševljavati - tako su nas i ove godine oduševile balerinke koje možete kupiti u Croatian Design Superstoreu, poznatoj kući hrvatskog dizajna. Stil kojim odišu cipele (balerinke u ovom slučaju) potpuno je bezvremenski i iznimno šarmantan. Oduševit će svaku ženu koja prepoznaje dobre odjevne komade (k tome i dobru obuću). Naprosto, obožavamo!

August Šenoa "The Goldsmith's Treasure" by Hamper studio

August Šenoa "The Goldsmith's Treasure" by Hamper studio

Hamper studio, nagrađivani dizajneri Ivana Vučić i Tomislav Jurici Kaćunić, kreirali su vizualan izgled knjige kao (kako prenosi Telegram) "spoj renesansne radnje romana, romantičnog spisateljskog stila i suvremene interpretacije čitatelja digitalnog doba. Po njihovim riječima, spajanjem tradicionalnog i suvremenog, dekorativnog i minimalističkog te rustikalnog i elegantnog u dizajnu, postiže se sinergija suprotnosti različitih povijesnih razdoblja koja na svoj način obilježavaju roman." Knjigu je objavio nakladnik Spiritoso načelu s Andrijom Pećarićem koji njeguje dugogodišnje iskustvo u izdavaštvu. Imate puno prijatelja u inozemstvu? Ovo bi mogao biti savršen poklon za njih.

Mini Bor by Anja i Matija Đurinek

Mini Bor by Anja i Matija Đurinek

Mini bor predstavlja jedinstvenu dizajnersku, ali i osobnu priču u kojoj postajete vlasnik malog, zelenog i živog bića za kojeg ćete se imati priliku brinuti još dugi niz godina te uživati u njegovom rastu. Ova fenomenalna hrvatska ideja mladog bračnog para Anje i Matije Đurinek nastala prije nešto više od godine dana. Idealan je dar za Božić, a može biti i inovativan poslovni poklon te fantastičan ukras za stan ili ured. Savršeno pristaje u svaki mali prostor ili ured jer ga je iznimno lako njegovati, ne zauzima puno prostora, a jednakom mjerom stvara onaj božićni ugođaj te unosi miris pravog bora. Plus, posudicu ispod možete personalizirati.

„Hanging by a Thread“ i "Mirror" lampe by Maroon Creations

„Hanging by a Thread“ i "Mirror" lampe by Maroon Creations

"Mijenjamo perspektivu i doživljaj vašeg doma kreiranjem inovativnog namještaja", poručuju iz Maroon Creationsa, brenda kojeg su pokrenula dva prijatelja Vinko i Stipan inspirirani ljepotom drveta i prirodnih materijala. "Vjerujemo u ručno izrađivanje namještaja koji će donijeti toplinu interijeru. Obazirući se na održivi razvoj, inovativnost i davanje pažnje i najmanjim detaljima stvaramo jedinstvene proizvode." Neprestano se trude napraviti nešto novo, drugačije - nešto što će zaslužiti mjesto u vašem domu baš kao što to zaslužuju ove tri različite drvene lampe. 

Baggizmo torba by Ladislav Jurić, Izvorka Jurić i Manufakturist

Bagizzmo torba by Ladislav Jurić, Izvorka Jurić i Manufakturist

Baggizmo je suvremena, urbana i pametna torba te remek djelo hrvatskog dizajna, točnije osnivača Ladislava Jurića, dizajnerice Izvorke Jurić i hrvatske tvrtke koja se bavi dizajnom proizvoda Manufakturist. Ova prava muška torba (a vjerujemo da se ni žene ne bi bunile) spaja modu s tehnologijom kako biste svoje omiljene gadgete mogli imati nadomak ruke. Dizajnerski kolektiv Manufakturist zamislio je i kreirao više velikih džepova pod različitim kutovima čime se osigurao jednostavan pristup pospremljenim predmetima u bilo kojoj situaciji. Tako Baggizmo može sigurno smjestiti tablet, dva smartphonea, ključeve, novčanik, punjač za uređaje, blok papira i ponešto pisaćeg pribora.

SmartBench i SmartBench 2 by Ivan Mrvoš

SmartBench i SmartBench 2 by Ivan Mrvoš

Ivan Mrvoš iz Solina sredinom je ove godine predstavio prvi model pametne klupe SmartBench koja pomoću solarne energije može puniti vaš mobitel, spaja se na internet, a druga generacija SmartBencha omogućava i bežično punjenje mobitela, svijetli u mraku, pročišćuje zrak te prikazuje reklamne poruke i glavne vijesti, a najavljena je izgradnja pogona u Solinu za proizvodnju jer na međunarodnom tržištu za njima vlada veliko zanimanje.

Qushin by Iva Goluža

Qushin by Iva Goluža
Qushin by Iva Goluža

Jastuci u tri veličine i devet različitih dezena, punjeni najmekšim punjenjem te prostirke koje je lako ponijeti sa sobom kamo god pošli, artikli su koji nose naziv Qushin, a namijenjeni su čovjekovu najvjernijem prijatelju – psu. Iva Goluža idejna je začetnica i osnivačica Qushina. Riječ je o artiklima koji su, kako kaže Iva, nastali zato što nigdje nije mogla pronaći jastuk na kojem će njezin psić Bak uživati, a koji se pritom i savršeno uklapa u njezin životni prostor. Od estetske komponente, mnogo važnije joj je bilo da je jastuk kvalitetan. Iva je ostvarila višegodišnju želju, pokrenula je vlastiti posao te dizajnirala i proizvela jastuke za pse u tri veličine.

Cavea stolica by Bluetag (Kolar)

Cavea stolica by Bluetag (Kolar)

Slavni obrt Kolar i njegov novi brend proizvoda pod nazivom Bluetag s linijom proizvoda Cavea koji za sada ima samo stolicu Cavea. Cavea stolica se idelano uklapa u svaki interijer. Osim što ju možemo koristiti za sjedenje, Cavea može služiti kao pomoćni stolić ili oslonac za noge, a naslagane stolice mogu znatno uštedjeti na prostoru. Metalna konstrukcija je plastificirana u jednu od odabranih boja sa sjedalicom napravljenom od hrasta. Stolica Cavea dostupna je u pet različitih boja: Dark, Light, Yellow, Pink i Turquoise.