Donosimo ključne savjete koji će vaš vrt pretvoriti u moderan raj

| Design |

Editor's pick by Tea Filipović

Tea Filipović, urednica Design, Lifestyle i Culture rubrika na Wall.hr portalu

Projektiranje modernog doma čini se temom o kojoj gotovo da više nemamo što reći. Ili ipak imamo?

Toliko je resursa na raspolaganju koji nam nude više vrsta tehnika za postizanje elegantnog, suvremenog doma da bi svaki savjet bio ponovljena, suvišna priča. No kada je u pitanju uređenje eksterijera vlastitog doma, tu je mogućnosti mnogo više, a sami se trendovi mijenjaju češće nego što mislite…

Okućnica često biva zanemarena prepuštajući svoj osobni stil dizajnu interijera. Ono što mi mislimo jest da bi svačiji osobni stil trebao vikati s krova vašeg doma na slučajne (i namjerne) prolaznike. Vaš dizajn vrta i okućnice savršen je put koji navodi na vaš osobni stil te govori drugima o onome što mogu očekivati unutar vašeg doma bez da uopće uđu kroz ulazna vrata.

Danas vam stoga donosimo ključne savjete za stvaranje modernog krajolika vašeg doma (ali ne zaboravite na vlastiti stil i osobnost):

Njegovani vrtovi iznimno su moderni

Unutar modernog doma sve ima svoje mjesto i sve stoji na svom mjestu. Vladaju čiste linije, a nered je strogo zabranjen. Taj isti principi projektiranja treba primijeniti i na stvaranje idealne i moderne okućnice.

U biti, moderan krajolik suprotan je od engleskog vrta gdje je elegantno pustiti biljke da slobodno lutaju i preuzimaju prostor. Biljke su u modernom krajoliku kontrolirane i smještene na točno određeno mjesto iz čijih gabarita ne smiju izlaziti. Srodno ptici u kavezu – možemo se diviti njezinom lijepom perju, ali ju ne smijemo pustiti iz kaveza.

Moderno uređenje razbijeno je u jasno definiranim, urednim razmacima. U ovom trenutku, neki od vas će sažalijevati moderan pejzaž, misleći kako je dosadan i kontrolirana, no vjerujte nam na riječ – on nudi čudnu, jedinstvenu i netaknutu estetiku koju većina drugih oblika dizajna krajolika ne može postići.

Geometrija u modernom uređenju eksterijera

Kvadrati, pravokutnici, krugovi, trokuti ... svi ovi jednostavni oblici imaju svoje mjesto u modernom dizajnu eksterijera. Ti oblici imaju više uloga – osim zbog čistog postrojenja, oni vam omogućuju da definirate područja u svojem vrt te stvorite pojedinačne vrtove unutar okućnice.

Na primjer, ravno posložena kamena staza može vas dovesti do vanjskog prostora za sjedenje koji je definiran kvadratom ograde napravljene od šimšira, nakon koje možda kružnim stepenica stižete do vanjskog bazena, i tako dalje.

Stoga je najbolje odabrati biljke koje su otvorene za obrezivanje. Ovdje je samo nekoliko modernih vrtnih biljke koje možete uzeti u obzir:

 • šimšir
 • cedar
 • trska i trava
 • sukulenti
 • japanski javor

Dodajte svom vrtu malo zena

Većina modernih domova imaju barem malo zen atmosfere oko i unutar sebe. Zen nudi utočište, mirno mjesto za sjedenje i opuštanje te zaboravljanje na brige. Vaš bi vanjski krajolik svakako trebao ponuditi istu spomenutu zen atmosferu.

Evo nekoliko savjeta koji će vam pomoći:

 • Voda je ključan element. Dodajte fontane, potoke, bazene i jezerca s Koi ribama (odaberite jedan element).
 • Uključite prepreke i zidove pomoću teksturnih elemenata kao što je bambus kako biste stvorili intimno i privatno mjesto.
 • Dodajte elemente japanskog vrt pomoću pijeska ili kamenja, što uključuje nekoliko dobro postavljenih sukulenata.
 • Izostavite upadljive biljke sa svijetlim bojama. Držite se neutralnih biljaka za umirujuće ozračje.
 • Koristite većinom zimzelene biljke koje nude boju tijekom cijele godine.
 • Uključite kamenje, klupe i možda kipove. 

Oblikujte vrt pomoću kamenih blokova

Kamene ploče su veoma bitan alat kojim se koristi moderan dizajn krajolika. One se koriste za segment krajolika u područjima koja vode iz jedne vanjske „sobe“ u drugu.

I beton se može koristiti za stvaranje kvadratastog puta do bazena ili ribnjaka. Ti putovi ne moraju uvijek voditi negdje – mogu se koristiti samo kao vizualni alat da sjedine dizajn. Razmislite i o kvadratnom pješčaniku sa samo nekoliko poslaganih kamenih blokova kao idealno zen rješenje.