Saznajte sve što trebate znati o Ateni

| Travel |

"Wanderlust - biti i putovati" by Ivy&Gabi

Ivana Širić i Gabrijela Nujić, magistrice filozofije i komunikologije, nerazdvojne su prijateljice koje dijele istu strast – obožavaju putovanja, vole život i iz njega izvlače samo ono najpozitivnije! 

Atena je grad u kojem su u antičkim i suvremenim umovima nastale neke od najvažnijih tekovina zapadne civilizacije. Nas dvije, moderne filozofkinje, uživale smo šetajući i istražujući puteve kojima su prolazili neki od najpoznatijih i nama najdražih grčkih filozofa.

Jeste li znali da...

 1. Atena je najstarija prijestolnica zapadnog svijeta. To je najveći grad Grčke i jedan od najpoznatijih turističkih gradova u svijetu kojeg posjeti oko 17 milijuna ljudi svake godine. Omiljena je destinacija za sve ljubitelje mitologije, a ime je dobila po Ateni, grčkoj božici snage i mudrosti.
 1. Smatra se kako je grad toliko star da je doživio sve oblike vlasti. Kroz povijest do danas je u Ateni vladala demokracija, kapitalizam, socijalizam, komunizam i svi ostali oblici vlasti. Glavni grad Grčke kolijevka je zapadne filozofije, Olimpijskih igara, politologije, zapadne književnosti, velikih matematičkih načela, kazališta itd. 
  Atena
 1. Postoji legenda koja kaže da su se božica Atena i bog Posejdon natjecali oko toga tko će biti zaštitnik grada. Posejdon je gradu darovao vodu, a Atenin dar je bilo drvo masline koje je osvojio naklonost drugih bogova. Zbog toga se i danas maslina smatra svetom u Grčkoj, a odabrali su je jer su zbog nje mogli trgovati uljem, drvom i hranom.
 1. Atena je danas grad koji broji oko 3 milijuna stanovnika. Kulturni, politički, administrativni i ekonomski je centar Grčke, a nakon Istanbula, drugi je najveći i najznačajniji grad Balkanskog poluotoka.
 1. Sport je iznimno važan u životu Atenjana. Olimpijske igre začete su davne 776. godine pr. Kr. upravo u Ateni. Moderne Olimpijske igre počele su se održavati 1896., a Atena ih je ugostila i 2004. godine. Osim Olimpijskih igara, Atena je ugostila i razna druga velika događanja poput UEFA Champions Leaguea, Eurolige i mnogih drugih. Glavni stadioni u Ateni su Atena olimpijski stadion i stadion Karaiskakis. 
  Atena
 1. Mnogi znanstvenici vjeruju da kazališta potječu iz Atene, a u gradu se nalazi čak 148 kazališnih pozornica. U povijesti su se izvodile tragedije u čast boga vina Dioniza, a u komedijama su prikazivani likovi iz nižih slojeva društva. Ženama tada gluma nije bila dozvoljena pa sumuškarci nosili velike maske kako bi gledatelji znali koje likove utjelovljuju.
 1. Prisutnost hramova grčkih bogova čini brdo Acropolis najsvetijim mjestom u Ateni. Iako u ruševinama, Akropola u Ateni i dalje odaje svu ljepotu i sklad klasičnog razdoblja stare Grčke. UNESCO je Akropolu 1987. godine smjestio na popis svjetske baštine, a od 2007. godine istaknuta je kao jedan od najvrijednijih spomenika europske kulturne baštine.
 1. U Ateni, ali i cijeloj Grčkoj, slobodno se možete opustiti jer vrijeme ne znači gotovo ništa. Lokalni stanovnici uživaju u opuštenu načinu života poput višesatnog ispijanja kave u što se turistima nije teško uklopiti. Atena obiluje suncem i toplinom, a to se može osjetiti u svim aspektima života. 
  Atena
 1. Grčka je kuhinja jedna od najstarijih na području Europe, a datira još iz antičkog doba. Istinski se cijenila dobra kapljica i ukusan zalogaj pa su kuhari bili slavni gotovo poput tadašnjih filozofa. Maslinovo ulje glavni je sastojak koji se nalazi u najvećem broju grčkih jela kao i raznovrsni začini. Tradicionalna jela su Moussaka, Pastisio, Keftedes, Frikase, Souvlaki, Gyros...
 1. OUZO je grčko nacionalno piće. Ouzerija je specijalizirana trgovina za prodaju ouza, a istovremeno i kafić gdje su svi dobrodošli isprobati ovu rakiju. Grci ce Vam reći da je ispijanje ouza umjetnost koja predstavlja grčki način razmišljanja, optimizam, svakodnevno vježbanje filozofije i radost življenja. Atenjani će se našaliti te Vam reći da pazite s kim pijete, jer u lošem društvu, ouzo loše utječe na onoga tko ga pije. 
  Atena