Dragi New York, kako da iznajmim stan?

| Travel |

Stanovi u New Yorku

In New York, you are always looking for a job, a boyfriend or an apartment.”

Obećala sam da neću pisati o Sex and The Cityju, ali morala sam ovu rečenicu spomenuti jer je riječ o jednoj velikoj istini. Otprilike se nekako sve vrti u krug – ili nemaš stan, a imaš posao i  dečka pa nemaš dečka, ali imaš sve ovo ostalo pa onda nemaš… Ovoga puta ću pisati o tome kako je to pronaći stan u New Yorku.

Kad se samo sjetim svojih početaka, kada gotovo nikoga nisam poznavala u ovom velikom gradu, dođe mi da se rasplačem. Nije mi bilo niti malo lako ni glamurozno kako sam zamišljala.  Hvala Bogu da sam poznavala još par Hrvatica pa smo se uspjele dogovoriti da skupa tražimo smještaj ni ne sluteći kako će to biti teško i naporno. Od tada do danas, selila sam se već 5 puta.

Sve ono što znate i kroz što ste prošli kao student u Zagrebu ili nekom drugom gradu prilikom iznajmljivanja stana, nije ravno standardima New Yorka i ovdašnjim pravilima iznajmljivanja. To je nešto poput „iznajmljujem stan za milijun kuna, a pri tome ću u njemu boraviti samo 2 dana u tjednu.“ Još k tome veličine je prosječnog dnevnog boravka naših velikih obiteljskih kuća. Plaćaš ga poput novog Ferrarija i pri tome moraš biti sretan i nadati se da će ga baš tebi iznajmiti, a ne nekom Ameru iz Pennsylavnije (inače jako lijepa “županija”). Tražiš na sve moguće načine, no najlakše je preko craiglist.com web stranice pronaći nešto adekvatno. Odabereš 13 tisuća filtera jer misliš da ćeš lakše pronaći povoljnu priliku, a kad ono sve jednako skupo, sve iznad 2 tisuće dolara koje ni nema smisla preračunavati u kune. Čak nema veze i kad promijeniš kvart tipa Brooklyn, Park Slope, Jackson Heights, Lower east side, Bronx (čak ni to). A stanovi na slikama kao da nisu do kraja uređeni, kao da su u nekom procesu stvaranja i spremanja. Pri tome su užasno mali pa čak i bez prozora. Hvatam se za glavu, zatim kreće panika pa smijeh pa red straha pa opet smijeh.

Stanovi u New Yorku

Sjetim se samo kako doma svi skoro u svom vlasništvu imaju stanove ili kuće koje su prostrane i izgledaju poput vila poznatih osoba iz Hollywooda pa ih uspoređujem sa stanovima u New Yorku koji su sve samo ne veliki. To je jedan od paradoksa – za razliku od nas, porcije hrane su uvećane, a stanovi iznimno mali. Jer ionako stan nije bitan, samo radiš, nećeš valjda biti doma dok živiš u New Yorku. Oni u Queensu ili Brooklynu većih su kvadratura nego oni na Manhattanu, eto bar nešto, ali cijene su i dalje visoke stoga je stanovanje ovdje najveći trošak. Kad se napokon pomiriš s činjenicom da ćeš jednosobni stan morati plaćati oko 2000 dolara nebitno o kvartu, nastane novi problem kada shvatiš da moraš imati “credit check“ – provjeru koliko zarađuješ, jesi li sposoban plaćati toliku cifru za stan. I svejedno moraš dati i depozit i jednu rentu unaprijed, ali to znači da si još dobro prošao. Skoro sve režije su već uključene u cijenu, osim interneta i struje koje moraš naknadno plaćati. E onda moraš potpisati ugovor na godinu ili dvije uz koji im prilažeš nešto poput poreznog broja tako da te pronađu ako negdje “šmugneš” i nećeš platiti sve uredno do kraja ugovora. A tek ugovor na 5 stranica – ne smiješ ovo, ne može ovo, ne može kućni ljubimac, ne može nitko prespavati kod tebe, ne možeš pušiti u stanu-like, ne možeš otvarati prozore… Ok za ovo se šalim.

Stanovi u New Yorku

Kad napokon prođeš svu tu proceduru, onda te čeka tvoj stan. Predivni, mali stančić sa svega 3 prozora i  jednim radijatorom (koji inače jaaakooo grije). Nenamješten. Kako misliš nenamješten? Da, nema ničega unutra. Samo goli zidovi i eventualno kuhinja. Sve moraš sam kupiti ako nemaš od prije, ali zapravo ti je svejedno, jer ako imaš namještaj moraš platiti “moving” kompaniju da te preseli, a ako nemaš, moraš kupiti sav novi namještaj, posuđe, zavjese, krevet… I tako sam ja jedno 10 minuta sjedila na podu tog svog praznog stančića i za početak, plakala. Još uvijek ne znam je li to bilo od muke ili sreće! Da ne govorim da bi u tom stanu trebala živjeti samo jedna osoba ili par jer tako živi prosječni mladi Amerikanac. Dakle, nekih 7000 dolara te košta selidba, a New Yorkeri se stalno sele i stalno mijenjaju stanove (o tome ćemo u jednoj drugoj kolumni). Pa ti sada vidi pored one komfornosti doma…

Stanovi u New Yorku