Kakvu obuću ne trebate kupovati djeci

| Moms |

Pixabay


Mnogi roditelji iz najbolje namjere kupe svom djetetu ortopedske cipelice, a nisu ni svjesni da su one loše za stopala mališana.

Dijete se rađa sa stopalom koje s donje strane ima debeli masni sloj, a što na prvim pregledima neki neiskusni pedijatri proglašavaju ravnim stopalima. Takva konfiguracija dječjeg stopala je najnormalnija jer je masni sloj ispod kože predviđen da štiti dublje slojeve od moguće povrede u najranijem periodu nakon što dijete prohoda pa sve do četvrte godine života. Zbog toga djeci nisu potrebni nikakvi ulošci.

Štoviše, svaki uložak uništava dječje stopalo. Kada u obuću smjestimo uložak, vršimo pritisak na koštane strukture stopala izazivajući prividno konfiguraciju svoda. Kada bi dijete moglo reći tog trenutka kada mu prvi put obučete cipele s uloškom reklo bi vam „da ima osjećaj kao da ima kamen u cipeli“.

Takvim “anatomskim” cipelicama u potpunosti isključujemo funkciju plantarne muskulature i kada ta muskulatura koje je u potpunosti isključena iz funkcije atrofira i izgubi svaku funkciju i snagu da održi svodove u fiziološkom položaju stopalo se „sruši“ i tada stvarno postaje „ravno stopalo“.