Ponedjeljak na Wall.hr-u

Je li početak tjedna ujedno i kraj svijeta?

| Lifestyle |

Miro Par - glavni urednik

Svoju karijeru u medijima započeo je 2010.g. aktivno sudjelujući u stvaranju posebnog, flambojantnog izdanja 'Nedjeljnog Jutarnjeg', a za koje piše i neredovitu kolumnu iduće četiri godine. Nakon toga prelazi u 'Telegram Media Grupu', te kao posebni savjetnik radi na stvaranju novog tjednika i portala za društvena i kulturna pitanja. Sve do početka 2017.g. tamo piše i redovitu tjednu kolumnu, a od kraja travnja iste te godine - postaje glavni urednik na Wall.hr. (Tih par mjeseci između ta dva medijska angažmana objavljivao je, uzgred kazano, samo fotografije svog mopsa na Facebooku...)

Kada bi je promatrali unatrag - počeo na jednom manjem, specijaliziranom portalu, zatim malo objavljivao fotografije kućnog ljubimca na društvenim mrežama, pa prešao na novi uzbudljivi projekt pokretanja tjednika i portala, da bi se na kraju skrasio u nedjeljnom izdanju jednog velikog nacionalnog lista - karijera bi mu bila, složiti ćete se, zbilja respektabilna.

Po tradiciji kršćanskog, islamskog i hebrejskog kalendara, ponedjeljak je drugi dan u tjednu, a po međunarodnom standardu ISO 8601 - koji je mjerodavan za pitanje datuma i vremena od 1988.g. - prvi!

 
Na zapadu on je svakako prvi dan radnog tjedna, ali u muslimanskim zemljama i, evo, Izraelu, opet je drugi...
 
Ono što je, međutim, svima zajedničko kada je ponedjeljak u pitanju, to je izniman prijezir spram istoga.
 
---
 
Elem, već prilikom prvog jutarnjeg paljenja radija, voditelj je počeo s pričom o tome kako je ponedjeljak i da bi, eto, trebali stisnuti zube. Već u sljedećoj rečenici nazvao ga je "sivim", a do kraja svoga jednosatnog bloka, a koji sam iz nekih nejasnih razloga nastavio slušati, i "depresivnim".
 
Vijesti koje je taj neimenovani radijski voditelj prenio između tih obavijesti o danu u tjednu, nisu bile, nota bene, ni malo dobre.
 
Govorilo se, naime, o drugom krugu lokalnih izbora, potencijalnim parlamentarnim, zatvaranju Profil Megastora u Bogovićevoj, degutantnom filmu 'Svinjari' i terorističkom napadu u Manchesteru. Ništa od toga, međutim, našeg voditelja nije tako pogodilo kao prosta činjenica da je danas ponedjeljak i da će narednih pet dana morati provesti na svome radnom mjestu.
 
Isto je bilo i s njegovim kolegom koji je nakon njega svoj blok započeo s Balaševićevim 'D-molom', i rekao kako on najbolje paše za ovaj "turobni" ponedjeljak.
 
Nakon toga promijenio sam još nekoliko stanica, pratio objave na društvenim mrežama i osluškivao što ljudi govore, a svugdje je glavna tema - kao da je jedinstven događaj i da se ne ponavlja svakih sedam dana - bio taj nesretni ponedjeljak. (Evo ga, sad je sasvim nenamjerno postao i "nesretan"...)
 
Mora li početak tjedna - pitao sam se najkasnije tada - na ovim našim lijenim i neradničkim prostorima, obavezno značiti i kraj svijeta?
 
Mi na Wall.hr-u smo odlučili da - ne samo da ne mora, već ni neće!
 
---
 
Nadamo se da ćemo vam s naše tri današnje pozitivne i zabavne teme, barem donekle uljepšati dan i stvoriti protutežu svim tim ružnim vijestima koje do nas dopiru. A, ponajviše onima vezanih uz ovaj dan koji sasvim nepravedno nosi neki negativan imidž...
 
Prva tema je od povijesnog značaja za Zagreb, a to je ponovno otvaranje vrata kultnog 'Saloona', a o čemu smo pričali s njegovim vlasnikom Marom Srezovićem. Druga, kojom ćemo vam pokušati promijeniti stav prema ponedjeljku, pa makar samo ovom današnjem, istraživanje je naših dviju novih zaposlenica, Antonie i Viktorije, a koje su nakon mnoštva mobilnih aplikacija za kupovinu i prodaju robe te sajmova poput onog na Britancu, napokon istražile i naš najpopularniji internetski servis takve vrste - najveću njušku među oglasnicima - Njuškalo. Artikl koji su tamo pronašli osim što je trenutno veoma aktualan te bi ga već sljedeći tjedan u ovo vrijeme mogli okačiti na zid, ima svoju umjetničku vrijednost, ali i zabavnu notu.
 
Cijena?
 
Prava sitnica!
 
I, treća tema, ali nipošto najmanje bitna u postizanju našeg cilja da vam popravimo početak radnog tjedna i tako moguće doprinesemo većoj uspješnosti istoga, informacija je o tome da je jučer, u nedjelju 28.05., započeo Europski festival kratke priče koji će se do kraja tjedna održavati u Zagrebu i Rijeci.
 
Povodom toga naš urednik kulture, Đuro Jelačić, donosi nam svoju priču koju je pisao za prošlogodišnji natječaj, ali je zbog obaveze koje smo mu natovarili nije stigao poslati do zadanog termina i to nam, bezbeli, nikada nije oprostio. Već godinu dana nabija nam na nos kako je na tom natječaju mogao pobijediti da smo ga samo malo oslobodili poslovnih obaveza, a mi ćemo, evo, ekskluzivno čitateljima Wall.hr-a pružiti nepobitan dokaz da nije imao nikakve šanse za pobjedu - njegovu kratku priču!
 
Ponedjeljak je, shvatili ste, izvrstan dan ukoliko ga provodite na Wall.hr-u!