Je li napokon došao i taj dan?

Možemo li napokon prestati podcjenjivati Češke turiste?

| Lifestyle |

Miro Par - glavni urednik

Svoju karijeru u medijima započeo je 2010.g. aktivno sudjelujući u stvaranju posebnog, flambojantnog izdanja 'Nedjeljnog Jutarnjeg', a za koje piše i neredovitu kolumnu iduće četiri godine. Nakon toga prelazi u 'Telegram Media Grupu', te kao posebni savjetnik radi na stvaranju novog tjednika i portala za društvena i kulturna pitanja. Sve do početka 2017.g. tamo piše i redovitu tjednu kolumnu, a od kraja travnja iste te godine - postaje glavni urednik na Wall.hr. (Tih par mjeseci između ta dva medijska angažmana objavljivao je, uzgred kazano, samo fotografije svog mopsa na Facebooku...)

Kada bi je promatrali unatrag - počeo na jednom manjem, specijaliziranom portalu, zatim malo objavljivao fotografije kućnog ljubimca na društvenim mrežama, pa prešao na novi uzbudljivi projekt pokretanja tjednika i portala, da bi se na kraju skrasio u nedjeljnom izdanju jednog velikog nacionalnog lista - karijera bi mu bila, složiti ćete se, zbilja respektabilna.

Iako su Česi naši najvjerniji gosti na Jadranu koji su bili prvi koji su se vratili odmah nakon Domovinskog rata, nikada ne prave nikakve probleme, niti se žale na cijene, gužve ili učestalu neljubaznost naših iznajmljivača soba i ugostitelja, te je jedan od njihovih najpoznatijih redatelja Jiri Menzel snimio čak dva filma o ljepotama Hrvatske, svake godine su iznova izloženi podcjenjivanju. Vrijeđa ih se na najneduhovitije načine. Pervan priča mučne viceve o tome kako su otplovili na luftmadracu, a primitivni puk koji nikada nije imao priliku vidjeti prelijepu Češku izmišlja priče o ukradenim paštetama.

Čak je i ranije spomenuti Menzel prije par godina dobio po tamburi od nekog ljutog ugostitelja jer, eto, što taj Čeh ima snimati...

Da su kojim slučajem ikada posjetili Prag, vidjeli bi da taj grad dnevno ima više turista nego mi za vrijeme cijele turističke sezone te da je jedan od najljepših i poviješću bogatijih gradova na ovoj planeti koji ne završava kod Dubrovnika.

Karlovo sveučilište u Pragu, osnovano 1340-ih (vjerojatno 1348.), bilo je prvo sveučilište u srednjoj Europi i u svim slavenskim zemljama. Neki od njegovih studenata i profesora su bili: Franz Kafka, Milan Kundera, Nikola Tesla, Albert Einstein, Ernst Mach, Edvard Beneš i dr. Wolfgang Amadeus Mozart je bio vezan za Prag, jer je u njemu nalazio na više razumijevanja za svoj rad, nego u Beču. U Narodnom kazalištu u Pragu je održana premijera njegove opere "Don Giovanni" 29. listopada 1787. Vila Bertramka u kojoj je stanovao, danas je pretvorena u muzej. Poznati su češki kompozitori nacionalne škole iz 19. stoljeća, Bedřich Smetana i Antonin Dvořak. Među književnicima izdvajaju se Karel Čapek, Franz Kafka i Milan Kundera. Slikar i grafičar Alfons Mucha bio je jedan od predvodnika umjetničkog pravca secesije (ili Art Nouveau). Česi su bili među najaktivnijim umjetnicima u pokretu kubizma. Čuveni znanstvenik, Gregor Mendel, otac genetike, živio je i istraživao u Brnu.

Nitko od njih, uzgred kazano, nije krao paštete po našim konzumima, već dao nemjerljiv doprinos čovječanstvu, a vi gospodine iz lokalne birtije koji ste prvi u podcjenjivanju? Kako ste? Popije li se štogod?

Ista stvar je, da spomenem još i to, s njihovom nogometnom reprezentacijom. Iako su u prošlosti ostvarili neke značajne rezultate - među kojima se svakako najviše ističe osvajanje Europskog prvenstva 1976.g. (tada još kao dio Čehoslovačke) i drugo mjesto na Euru '96. u Engleskoj, te činjenici da često proizvedu neke vanserijske talente poput Poborskog, Nedveda, Baroša i Rosickog - na svakom prvenstvu ih se bezrazložno podcjenjuje. Posljednji primjer je ovaj nedavni, na Euru 2016., a kada su nas iznenadili u skupini te izvukli bod iz naizgled već izgubljene utakmice.

Njihove žene, međutim, ta prekrasna plava stvorenja utegnutog tijela i mentaliteta mnogo veselijeg i lakšeg od ovog kojega sustećemo kod domaćih kupaćica vazda namrštena čela, nikada ne podcjenjujemo - o njima, bezbeli, samo izmišljamo priče.

I jedno i drugo - složni smo na Wall.hr-u, jednom od posljednjih pristojnih portala na domaćem Internetu - pod hitno treba prestati. Tim krajnje bezobraznim i nipošto utemeljenim podcjenjivanjem, naime, više govorimo o sebi, nego o našim dragim gostima.