Mamina filana (punjena) paprika i mamina sarma – neponovljiv okus! Dva jela koja me najviše podsjećaju na mamu i moje djetinjstvo. Jednostavna su, a neodoljivo finog okusa!!! Obično moji pojedu meso, a sve paprike završe u mom tanjuru. Ne žalim se jer ih obožavam. Zato im ja uvijek napravim i par ćufti (sve isto samo bez paprike)...
Za 5 – 7 osoba
Vrijeme pripreme: 1 sat
Vrijeme kuhanja: 1 sat i 30 minuta
- ½ kg mljevene junetine
- ½ kg mljevene svinjetine
- 1 ½ kg žute paprike babure srednje veličine
- 1 luk (sitno nasjeckan i podinstan)
- 2 češnja češnjaka (protisnuta i podinstana)
- 1 šnita špeka (narezana na sitne kockice)
- 12,5 dag riže (oprana)
- peršin (sitno narezan)
- celerov list (sitno narezan)
- 2 jaja
- 1 litra kuhanog paradajza
- žlica brašna (za zapršku) – po želji
- žlica ulja (za zapršku) – po želji
- 2 goveđe kocke za juhu
- začinska sol
- ulje
- sol
- papar
Podinstajte glavicu luka i pred kraj dinstanja dodajte češnjak te ohladite. Špek sitno nasjeckajte i dodajte mljevenom mesu. Dodajte podinstani luk i češnjak, rižu, peršin i celer, jaja, posolite, popaprite i dodajte začinsku sol. Paprike operite u vrućoj vodi, punite smjesom i slažite u lonac. Zalijte sa kuhanim paradajzom i vodom da prekrijete sve paprike i kuhajte na laganoj vatri. Kad provriju, prema želji, dodajte zapršku od jedne žlice ulja, žlice brašna i malo hladne vode. Također, zbog boljeg okusa možete dodati 2 goveđe kocke za juhu. Kuhajte na laganoj vatri oko 1 ½ h.
*Filanu papriku možete spraviti i isključivo od junećeg mesa (izbacite svinjetinu i špek) – ostali sastojci su isti.
Servirajte uz pire krumpir.