Sauteed Foie Gras je francuski specijalitet koje možete servirati i kao predjelo i kao laganu večeru. Pošto je danas veliki dan - rođendan mog supruga, a to je njegovo obožavano jelo, valja se potruditi...
Za 4 osobe
Vrijeme pripreme: 5 minuta
Vrijeme kuhanja: 15 minuta
- 1/2 kg gusje jetre
- 1 Granny Smith jabuka (oguljena i izrezana na šnitice)
- 1 žlica šećera
- 2 žlice ulja
- 15 g putra
- 2 žlice brašna
- 1 žlica sjeckanog vlasca
- krupna morska sol- za ukrašavanje
- malo soli
- malo papra
Izrežite jetra na šnite debljine oko 2 cm. Svaki komad posolite i poparite. Posipajte brašnom obje strane. Položite komade jetre na tanjur. (Nemojte držati jetru predugo izvan hladnjaka. Biti će previše mekana i biti će je teže spraviti!)
Zagrijte tavu na visokoj temperaturi. Dodajte malo ulja i putra te pustite da se prožme. Kada provri, dodajte narezane jabuke. Okrećite ih, tako da ravnomjerno zasmeđe. Preko njih pospite šećer. Protresite i kuhajte dok jabuke ne postanu lijepo karamelizirane. Izvadite ih iz tave i stavite na tanjur. )
Zagrijte drugu tavu na umjerenoj temperaturi, dodajte kap ulja, a zatim komade jetre. Pecite jednu i drugu stranu oko 1,5 -2 minute. Budite vrlo oprezni da se ne prepeče! Pecite jetru, tako da je u sredini srednje pečena. Izvadite je iz tave na tanjur. Sevirajte tako da na karamelizirane jabuke stavite topla jetra. Ukrasite vlascem i s malo krupne morske soli. Služite toplo.