![Bucatini all matricana - tjestenina](https://wall.hr/cdn/uploads/850x/2012/05/e429bebf/bucatini-matricana.jpg)
Matricianu možete napraviti s bilo kojom vrstom tjestenine, a za ovu priliku ja sam je priredila s bucatinima. Bucatini su debele špagete s rupom (tal.buco) u sredini, a specifične su za cijelu zapadno središnju Italiju, regiju Lacio. Ova verzija je „na crveno“, malo jačeg okusa, ali ako želite, možete je napraviti i bez luka i češnjaka, ali ne bez pancete. Rimljani uživaju u njoj, zašto nebi i Vi?
Za 4 - 5 osoba
Vrijeme pripreme: 15ak minuta
Vrijeme kuhanja: 20ak minuta
- ½ kg bucatina
- 25 dag pancete (sitno nasjeckane)
- 1 luk (sitno nasjeckani)
- ½ dl suhog bijelog vina
- 2 češnja češnjaka (sitno nasjeckana)
- 20 dag pelata (zgnječenog zajedno sa sokom)
- 1 šalica svježe ribanog pecorina, parmezana ili nekog dr. sira
- maslinovo ulje
- sol
- papar
U velikoj zagrijanoj tavici na maslinovom ulju popržite pancetu. Dodajte luk i podinstajte ga. Zatim dodajte vino, pustite da ispari, dodajte češnjak i nakon minutu zgnječene pelate. Posolite i popaprite. Kuhajte nepokriveno na laganoj vatri 20-tak minuta, dok se umak ne zgusne. U međuvremenu skuhajte bucatine ili neku drugu tjesteninu al dente. Ocijedite je, prelite umakom i dodajte nariban sir. Promiješajte. Ukrasite bosiljkom.