predjelo: JUHA OD MRKVE
Za 4 osobe
Vrijeme pripreme i kuhanja: 30 minuta
- ½ kg mrkve
- 1 žličica currya ili kurkuma
- ulje
- malo đumbira (naribanog svježeg ili u prahu)
- sol
- papar
Nasjeckajte mrkvu i skuhajte. Kuhanu propasirajte, dodajte malo ulja, currya ili kurkume, đumbira, posolite i popaprite.
glavno jelo: ŠTRUKLE SA SIROM I KUPOVNIM LISNATIM TIJESTOM
Za 4 – 5 osoba
Vrijeme pripreme: 20 minuta
Vrijeme kuhanja: 20 minuta
- 1 pakovanje lisnatog tijesta
- ½ kg svježeg kravljeg sira
- 2 jaja
- kiselo vrhnje
- ulje
- prezle
- putar
- sol
Pomiješajte sir s jajima i kiselim vrhnjem te posolite. Lisnato tijesto (ako nije kupljeno razvaljano), tanko razvaljajte, premažite vodom, ravnomjerno namažite nadjevom od sira te savijte u štrukle. Štrukle umotajte u kuhinjsku krpu ili gazu i kuhajte u vreloj vodi 20 minuta. Kad su kuhane, izvadite ih iz vode, pričekajte nekoliko minuta, odmotajte i izrežite na željenu veličinu. Prelijte prezlama i prepržite na putru.
desert: JAFFA KOLAČ
Tko voli jaffa keks i naranče, obožavat će ovaj kolač! Sočan, prefin, jednostavno – topi se u ustima...
Vrijeme pripreme: 30 minuta
Vrijeme pečenja: 15tak minuta
Vrijeme hlađenja:
Temperatura pećnice: 180C
Četvrtasti kalup promjera 20x30 cm
Biskvit:
- 3 jaja
- 12 dag smeđeg šećera
- 1 vanilin šećer
- 1 dl ulja
- 1 dl mlijeka
- 18 dag brašna
- 1 prašak za pecivo
- 1,5 dag kakaa
- 2 dl svježe iscijeđenog soka naranče (2 naranče)
- korica 1 naranče
- 1 žličica likera ili arome od naranče
- 3 žlice marmelade od marelica ili naranče
Glazura:
- 10 dag čokolade za kuhanje
- 3 žlice ulja
Zagrijte pećnicu na 180C. Umutite jaja sa smeđim šećerom i vanilin šećerom, postepeno dodajte ulje, pa mlijeko. Zatim postepeno dodajte brašno pomiješano s praškom za pecivo. Smjesu podijelite na dva jednaka djela. U jednu polovicu dodajte kakao i žlicu mlijeka. Smjese posebno ispecite. Kalup obložite masnim papirom i ispecite prvo jednu pa drugu smjesu. Svaku pecite u zagrijanoj pećnici 15tak minuta. Probajte s vilicom jeli biskvit gotov. U međuvremenu iscijedite naranče, te soku dodajte naribanu koricu naranče i liker naranče. Ohlađeni tamni biskvit razmrvite rukama i pomiješajte sa sokom naranče. Prvo položite svijetli biskvit pa ga premažite marmeladom koju malo zagrijte da ju lakše razmažete, pa na njega rasporedite smjesu od tamnog biskvita. Napravite glazuru: čokoladu otopite na pari s malo ulja i prelijte po kolaču.