Dnevni meni za utorak, 15. svibanj 2012.

| Wine and dine |

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Juha od mrkve
Juha od mrkve

predjelo: JUHA OD MRKVE

Za 4 osobe

Vrijeme pripreme i kuhanja: 30 minuta

  • ½ kg mrkve
  • 1 žličica currya ili kurkuma
  • ulje
  • malo đumbira (naribanog svježeg ili u prahu)
  • sol
  • papar

Nasjeckajte mrkvu i skuhajte. Kuhanu propasirajte, dodajte malo ulja, currya ili kurkume, đumbira, posolite i popaprite.

Štrukle
Štrukle

glavno jelo: ŠTRUKLE SA SIROM I KUPOVNIM LISNATIM TIJESTOM

Za 4 – 5 osoba

Vrijeme pripreme: 20 minuta

Vrijeme kuhanja: 20 minuta

  • 1 pakovanje lisnatog tijesta
  • ½ kg svježeg kravljeg sira
  • 2 jaja
  • kiselo vrhnje
  • ulje
  • prezle
  • putar
  • sol

Pomiješajte sir s jajima i kiselim vrhnjem te posolite. Lisnato tijesto (ako nije kupljeno razvaljano), tanko razvaljajte, premažite vodom, ravnomjerno namažite nadjevom od sira te savijte u štrukle. Štrukle umotajte u kuhinjsku krpu ili gazu i kuhajte u vreloj vodi 20 minuta. Kad su kuhane, izvadite ih iz vode, pričekajte nekoliko minuta, odmotajte i izrežite na željenu veličinu. Prelijte prezlama i  prepržite na putru.

Jaffa kolač
Jaffa kolač

desert: JAFFA KOLAČ

Tko voli jaffa keks i naranče, obožavat će ovaj kolač! Sočan, prefin, jednostavno – topi se u ustima...

Vrijeme pripreme: 30 minuta

Vrijeme pečenja: 15tak minuta

Vrijeme hlađenja:

Temperatura pećnice: 180C

Četvrtasti kalup promjera 20x30 cm

Biskvit:

  • 3 jaja
  • 12 dag smeđeg šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 1 dl ulja
  • 1 dl mlijeka
  • 18 dag brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 1,5 dag kakaa
  • 2 dl svježe iscijeđenog soka naranče (2 naranče)
  • korica 1 naranče
  • 1 žličica likera ili arome od naranče
  • 3 žlice marmelade od marelica ili naranče

Glazura:

  • 10 dag čokolade za kuhanje
  • 3 žlice ulja

Zagrijte pećnicu na 180C. Umutite jaja sa smeđim šećerom i vanilin šećerom, postepeno dodajte ulje, pa mlijeko. Zatim postepeno dodajte brašno pomiješano s praškom za pecivo. Smjesu podijelite na dva jednaka djela. U jednu polovicu dodajte kakao i žlicu mlijeka. Smjese posebno ispecite. Kalup obložite  masnim papirom i ispecite prvo jednu pa drugu smjesu. Svaku pecite u zagrijanoj pećnici 15tak minuta. Probajte s vilicom jeli biskvit gotov. U međuvremenu iscijedite naranče, te soku dodajte naribanu koricu naranče i liker naranče. Ohlađeni tamni biskvit razmrvite rukama i pomiješajte sa sokom naranče. Prvo položite svijetli biskvit pa ga premažite marmeladom koju malo zagrijte da ju lakše razmažete, pa na njega rasporedite smjesu od tamnog biskvita. Napravite glazuru: čokoladu otopite na pari s malo ulja i prelijte po kolaču.