predjelo: SAVICI OD PRŠUTA, SIRA I DŽEMA OD SMOKAVA
Za 4 osobe
Vrijeme pripreme: 15 minuta
- 40 dag pršuta rezanog na šnite
- 10 dag svježeg sira
- 10 dag camemberta
- 1 žlica hrena
- 3 dag putra
- 1 žlica džema od smokava
- 3 kisela krastavca (sitno narezan)
- peršin (sitno nasjeckan)
U zdjeli izmiješajte svježi sir, camembert, hren, putar, džem od smokava, sitno narezane krastavce i peršin. Svaku šnitu pršuta namažite sa smjesom i zarolajte u cigaru.
glavno jelo: NANINA ČORBA, Sarajevo
Za 4 – 5 osoba
Vrijeme pripreme: 15 minuta
Vrijeme kuhanja: 1 sat i 15 minuta
- ½ kg telećeg mesa
- 1 luk
- ½ dl bijelog suhog vina
- 3 - 4 krumpira (nasjeckan na kockice)
- 1 mrkva (naribana ili narezana na kolutiće) – može i ne mora
- 1 l lovačkog ili mesnog temeljca (vode)
- 1 – 2 lista lovora
- mljevena slatka crvena paprika
- 1 žlica škrobnog brašna
- 1 žlica koncentrata paradajza
- gljive (šampinjoni ili vrganji) – po želji
- ulje
- sol
- papar
Podinstajte sitno nasjeckan luk, dodajte meso narezano na kockice da posmeđi sa svih strana. Zalijte meso sa ½ dl bijelog vina i pustite da vino ishlapi. Dodajte krumpir i mrkvu te dolijte temeljca ili vode. Zatim posolite, popaprite, dodajte lovor, malo crvene paprike, škrobno brašno i malo koncentriranog paradajza te kuhajte na laganoj vatri oko sat vremena. Pred kraj očistite gljive, nasjeckajte ih na četvrtine, dodajte u čorbu i kuhajte još 15-tak minuta.
desert: FRANCUSKI ČOKOLADNI BROWNIE
Za 10 osoba
Vrijeme pripreme: 20 minuta
Vrijeme kuhanja: 50 minuta
Temperatura pećnice 180C
- 20 dag tamne čokolade za kuhanje – nasjeckane
- 10 dag šećera
- 12 dag badema – nasjeckani
- 12 dag putra – sobne temperature
- 3 žumanjka
- 3 bjelanjka
- prstohvat soli
- brašna za kalup
- putar za kalup
Zagrijte pećnicu na 180 ºC. Na pari otopite čokoladu, dodajte putar i miješajte dok se ne otope i povežu u kremu. Zatim dodajte žumanjke, pa polako umiješajte šećer i narezane bademe. Odložite kremu sa strane. Umutite čvrsti snijeg od bjelanjaka u koji dodajte prstohvat soli. Sa žlicom postepeno dodajte snijeg u čokoladnu kremu i sipajte je u nauljen i pobrašnjen kalup. Pecite u zagrijanoj pećnici oko 50 minuta. Provjerite je li kolač pečen vilicom. Ako nije, pecite još 10-tak minuta.
*Poslužite uz sladoled ili šlag ili napravite glazuru.
Autor: Suzy JosipovićDatum: 16.5.2012.Fotografije su zaštićene autorskim pravom te se kao takve ne smiju koristiti.