VARIVO OD RAŠTIKE, Dalmacija
Raštika je biljka uzgajana u priobalnom području, na otocima i u Hercegovini, pa je slogično da je Dalmatinci i Hercegovci najbolje pripremaju. Osobno ju jako volim i ukusnija mi je od svih drugih kupusnjača. Volim je na sve načine, kao japrak, u juhi i u varivu.
Za 4 - 5 osoba
Vrijeme pripreme: 20 minuta
Vrijeme kuhanja: 1 sat i 30 minuta, u express loncu 35 minuta
- 20 - tak većih listova raštike
- 5-6 krumpira
- suha rebrica (količina po želji)
- 4-5 deblje šnite pancete
- 5-6 češnja češnjaka
- mljevena crvena paprika
- maslinovo ulje
- sol
- papar
Operite raštiku i odstranite tvrdi srednji dio lista. Kratko ju prokuhajte u vreloj vodi (cca. 5 minuta), ocijedite i narežite na rezance. U lonac stavite oguljene krumpire, suha rebrica, pancetu i češnjak. Posolite i popaprite pa dodajte mljevenu crvenu papriku i zalijte hladnom vodom da pokrije sve sastojke. Poklopite i kuhajte dok se meso ne skuha. Kad je varivo gotovo, vilicom izgnječite krumpir.
*Servirajte uz domaće maslinovo ulje koje dodajte malo u svaki tanjur.
prilog: Povrće narezano na štapiće
desert: KOLAČ OD MAKA
Vrijeme pripreme: 20 minuta
Vrijeme pečenja: 45 minuta
Vrijeme hlađenja: 1 sat
Temperatura pećnice: 175C
Tijesto:
- 3 jaja
- 20 dag šećera
- 1 dl ulja
- 1,5 dl mlijeka
- 15 dag glatkog brašna
- ½ praška za pecivo
- 15 dag maka
- 10 dag marmelade od marelica ili višanja – za premaz
Čokoladna glazura:
- 10 dag čokolade
- 8 dag putra
- 2 žlice štaub šećera
- 3 žlice vode
Jaja i šećer pjenasto izmiješajte. Zatim umiješajte ulje, a naizmjenično dodajte brašno pomiješano sa praškom za pecivo, mlijeko i mak. Dobro izmiješanu smjesu izlijte u namašten i pobrašnjen kalup pa pecite u pećnici na 175C oko 40 minuta. Pečeni kolač ohladite, premažite marmeladom i prelijte čokoladnom glazurom. Za čokoladnu glazuru rastopite čokoladu, vodu i šećer na pari. Kad dobijete glatku masu, maknite je s pare i umiješajte rastopljeni putar.
*Rastopite marmeladu sa malo mlake vode da se lakše razmaže.
Autor: Suzy JosipovićDatum: 21.05.2012.Fotografije su zaštićene autorskim pravom te se kao takve ne smiju koristiti.