juha: AUSTRIJSKA BISTRA GOVEĐA JUHA
Za 5 - 6 osoba
Vrijeme pripreme: 10 minuta
Vrijeme kuhanja: 2 sata
- ½ kg govedine
- 2 – 3 goveđe kosti (po želji)
- 1 svežanj zelenja za juhu
- ½ luka
- 3 bjelanjka
- sol
- vlasac ili peršin za ukrašavanje
Operite meso, osušite ga, narežite na veće komade i stavite u 2 litre hladne vode. Luk narežite na kolutiće i popržite u tavici bez masnoće da posmeđi. Mesu dodajte oprane kosti, zelenje, prženi luk i kuhajte 2 sata. Ohladite juhu i skinite masnoću koja pliva na vrhu. Procijedite ju. Istucite bjelanjke sa 2,5 dl hladne vode, polako umiješajte u juhu i ponovno ju prokuhajte dok ne postane bistra. Na kraju je procijedite kroz kuhinjsku krpu i posolite. Pospite je sitno nasjeckanim vlascem ili peršinom i poslužite kao bistru juhu ili s bečkim jušnim prilozima. Meso i povrće iz juhe posebno poslužite uz hren.
*za bistrenje juhe dobro je staviti komadić slezene ili jetra.
MARINIRANA PILEĆA KRILCA I BATACI „Lari i Penati“, Zagreb
Za 4 osobe
Vrijeme pripreme i mariniranja: 5 - 6 sati
Vrijeme pečenja: 40 minuta
Temperatura pećnice: 200C
- 20-tak pilećih krilaca i bataka
- sok od 2 naranče
- 1 žlica meda
- 1, 5 dl soja sosa
- 2 češnja češnjaka (neoguljena i zgnječena)
- korica 1 naranče
- 1 žličica mljevenog đumbira
- maslinovo ulje
- sol
- svježe mljeveni papar
Pripremite marinadu od soka i korice naranče, meda, soja sosa, đumbira, soli, papra i češnjaka i stavite krilca i batake u nju da stoje nekoliko sati. Zagrijte pećnicu na 200C. Stavite krilca i batake u malo nauljen kalup te pecite otprilike pola sata. U međuvremenu marinadu kuhajte na maloj vatri, dok ne postane sirupasta, prelijte s njom krilca i batake i pecite još 10-tak minuta u pećnici da se glaziraju.
*Krilca možete marinirati i u limunu ili limeti, a možete ih peći i u tavi na slaboj vatri, potresajući tavu zajedno sa marinadom dok marinada ne postane sirupasta da se krilca lijepo glaziraju.
prilog: PEČENO POVRĆE (na roštilju, grill ili običnoj tavici)
- razno povrće (luk, paradajz, paprika, tikvice, mrkva, patliđan...)
- maslinovo ulje
- sol
- papar
Ogulite, operite i narežite na šnite, kolute ili prutiće razno povrće, posolite i popaprite ga te prelijte maslinovim uljem. Kratko prepecite sa svake strane.
MAMIN BISKVIT S TREŠNJAMA/ VIŠNJAMA
Vrijeme pripreme: 30 minuta
Vrijeme pečenja: oko 1 sat
Vrijeme hlađenja: 2-3 sata
Temperatura pećnice: 170C
- 15 dag putra
- 15 dag šećera
- 4 kom jaja
- 1 jogurt
- 25 dag oštrog brašna
- 1 prašak za pecivo
- 1 naribana korica limuna
- prstohvat cimeta
- prstohvat soli
- 1 žlicu ruma
- ½ kg trešanja ili višanja
- sok 1 limuna
- 3 vanilin šećera
- štaub šećer – za posip (prema želji)
Zagrijte pećnicu na 170C. Putar i šećer dobro izmiksajte i dodajte jedno po jedno jaje. Zatim dodajte jogurt, žlicu po žlicu prosijanog oštrog brašna u koji dodajte prašak za pecivo, cimet, koricu limuna, malo soli i malo ruma. ½ kg trešanja očistite i prelijte sa sokom 1 limuna i 3 vanilin šećera te umiješajte u smjesu. Sipajte u nauljeni i pobrašnjeni kalup i pecite u pećnici oko 1 sat.
Autor: Suzy Josipović
Datum: 20.05.2012.
Fotografije su zaštićene autorskim pravom te se kao takve ne smiju koristiti.