predjelo: TATINA GUŠĆA PAŠTETA
Iako moja mama, kao i uostalom, svaka mama svojoj djeci, je najbolje kuhala i moj tata je izvrstan kuhar. Njegova gušća pašteta je zaista jedna od vrhunskih gastro delicija...
Za 6 osoba
Vrijeme pripreme i kuhanja: 1 sat
- 50 dag gušćih jetara
- 1 češanj češnjaka (sitno nasjeckan)
- 1 luk (sitno nasjeckan)
- peršin (sitno nasjeckan)
- curry
- putar
- sol
- papar
Gušća jetra stavite u mlijeko da odstoje bar 1 sat u hladnjaku. Zatim ih očistite od žilica i iskosajte. Na tavici na putru dinstajte sitno narezan luk i češnjak, dodajte jetru i miješajte. Posolite, popaprite i dodajte sitno nasjeckani peršin i curry. Kada se smjesa malo ohladi, sameljite ju ručnim mikserom, stavite u zdjelicu i u hladnjak.
glavno jelo: VELJKOV PEČENI KOPUN U MEDU I VINU po receptu mog prijatelja Veljka Barbieria UZ DOMAĆE KROKETE
Za 6 osoba
Vrijeme pripreme: 10 minuta
Vrijeme pečenja: 40 - 60 minuta
Temperatura pećnice: 250C pa 180C
- 1 mladi kopun (1,5 – 1,8 kg)
- ½ l crnog vina
- 2 - 3 žlice meda
- 10 dag pancete (narezana na šnite pa na komadiće)
- 3 – 4 lista lovora
- ulje
- sol
- papar
Zagrijte pećnicu na 250C. Očistite kopuna, operite ga, posušite, posolite i popaprite. Prerežite ga na pola ili na veće komade i posložite u nauljen kalup, dodajte pancetu narezanu na komadiće. Pecite prvo na 250C, okrenite na jednu i drugu stranu, pa smanjite pećnicu na 180C. Pokrite folijom i pecite 40 minuta podlijevajući mješavinom crnog vina i meda. Dodajte nekoliko lista lovora. Probajte vilicom, kad je kopun omekšao, maknite foliju i zapecite ga da dobije zlatnu koricu, podlijevajući sa umakom od pečenja.
*Kad stavljate kopuna u pećnicu, zbog ljepšeg mirisa i okusa, možete dodati i nekoliko očišćenih jabuka koje našpikajte sa nekoliko klinčića.
* Toplog kopuna uz krokete, ali možete ga poslužiti uz fuže, široke rezance ili krumpir i uz umak od pečenja.
BAKINI NJOKI/ KROKETI
Za 4 osobe
Vrijeme pripreme (bez kuhanja krumpira): 20 minuta
- 70 dag kuhanih krumpira
- 25 dag glatkog brašna tip 850
- 2 jaja
- malo parmezana (prema želji)
- malo muškatnog oraščića (prema želji)
- putar
- sol
Sve sastojke dobro umiješajte u mekano tijesto i odvojite u nekoliko hrpica. Na pobrašnjenoj radnoj površini razvaljajte jednu po jednu hrpicu u dugačku salamu debljine palca i režite ju nožem svakih 2 - 3 cm u njoke.
*Njoke možete kuhati i pržiti. Ako ih kuhate, čim slana voda provrije, ubacite njoke i vadite ih šupljikavom žlicom čim isplivaju na površinu.
*Prženi njoki – kroketi rade se isto kao i njoki ali se na kraju umoče u jaje (može i ne mora) pa u prezle i prže da vrućem ulju na umjerenoj vatri dok ne poprime lijepu žutu boju.
desert: BAJADERA TORTA BEZ PEČENJA
Vrijeme pripreme: 1 sat
Okrugli kalup za tortu
- 30 dag mljevenog keksa
- 37,5 dag putra
- 39 dag štaub šećera
- 10 dag čokolade za kuhanje
- 25 dag mljevenih oraha
- 1 čaša soka od naranče
- 1/2 litra mlijeka
- 2 pudinga od vanilije
- 2 tučena slatka vrhnja – prema želji
1. krema: Umutite 30 dekagrama mljevenog keksa, 12,5 dekagrama rastopljenog putra, 13 dekagrama štaub šećera i 10 dekagrama rastopljene čokolade za kuhanje sa malo soka od naranče pa stavite na 15-tak minuta da se stisne u hladnjak.
2. krema: Umutite 25 dag mljevenih oraha, 12,5 dag rastopljenog putra i 13 dag štaub šećera sa malo soka od naranče pa stavite na 15-ak minuta u hladnjak da se stisne.
3. krema: Dva pudinga od vanilije skuhajte u pola litre mlijeka s 4 žlice šećera. Kada se masa ohladi, dodajte 12,5 dag putra s 13 dag štaub šećera.
U kalup stavite prvu kremu i poravnajte je. Na prvu kremu stavite drugu, pa treću. Na kraju prema želji tortu ukrasite tučenim slatkim vrhnjem.
Autor: Suzy JosipovićDatum: 13.05.2012.Fotografije su zaštićene autorskim pravom te se kao takve ne smiju koristiti.