predjelo: SALATA OD JAGODA, MATOVILCA, SIRA I ORAHA
Za 4-5 osoba
Vrijeme pripreme:15 minuta
- 20 dag jagoda
- 10 dag matovilca
- 10 dag sira (gauda ili podravec ili edamer ...)
- 5 dag oraha
- sok limuna
- ulje
- sol
Očistite, operite i nasjeckajte matovilac. Sir narežite na kockice, orahe na četvrtine, a jagodama odstranite peteljke, operite ih i narežite po pola. Sve pomiješajte, posolite, začinite limunom i uljem te ponovo promiješajte.
glavno jelo: RIŽOTO SA ŠKAMPIMA
Za 4 - 5 osoba
Vrijeme pripreme i kuhanja: 30-tak minuta
- 40 dag riže
- ½ kg očišćenih repova od škampi
- riblji temeljac
- svježi bosiljak (istučen u mužaru)
- ružmarin
- peršin (sitno narezan)
- ½ dl slatkog vrhnja - nije nužno
- 2 češnja češnjaka (protisnuta ili sitno nasjeckana)
- 1 – 2 žlice passate (pasiranog paradajza)
- putar
- 1 – 2 žlice parmezana
- maslinovo ulje
- sol
- papar
Na mješavini maslinova ulja i putra popržite rižu da zažuti, zatim postupno zalijevajte jušnim temeljcem, posolite, popaprite, dodajte istučeni list bosiljka, ružmarin, nasitno nasjeckan peršin i pred kraj umiješajte slatko vrhnje. Posebno na tavici na malo maslinova ulja dinstajte češnjak, passatu, malo jušnog temeljca te dodajte repove od škampa. Repovi ne smiju proključati (uzavreti) jer postanu tvrdi! Samo ih zagrijte, da ostanu mekani. Dodajte ih u rižu i miješajte 1 do 2 minute. Na kraju da bi rižoto bio kremasti, dodajte komadić hladnog putra i malo parmezana te promiješajte.
*Škampe možete zamijeniti sa kozicama.
desert: TORTA OD KOKOSA I ANANASA
Jako fina i osvježavajuća torta...
Vrijeme pripreme: 30 minuta
Vrijeme pečenja: 30 minuta
Vrijeme hlađenja: 2 – 3 sata
Temperatura pećnice: 180C
Biskvit:
- 6 jaja
- 16 dag šećera
- 18 dag brašna
- 6 dag kokosovog brašna
- 1 velika konzerva kolutića ananasa
Krema:
- 2 dl slatkog vrhnja
- 25 dag kremastog sira sa 1,5% masnoće
- 2 žlice šećera
- 2 žlice kokosovog brašna
Ukras:
- kokosovo brašno
- komadići ananasa
Zagrijte pećnicu na 180C. Izmiksajte jaja i šećer, dodajte brašno i lagano ručno umiješajte kokos. Namastite i pobrašnite kalup i pecite u pećnici oko pola sata. Priredite ananas: izvadite ga iz konzerve i ocijedite a sirup sačuvajte.
Izmiksajte slatko vrhnje u šlag, umiješajte kokosovo brašno i kremasti sir te ohladite u hladnjaku 30 minuta. Ohlađeni biskvit prepolovite na dva dijela. Donji dio natopite polovinom sirupa od ananasa. Kolutiće ananasa nasjeckajte na manje dijelove i poslažite na donji dio biskvita. Preko ananasa stavite 2/3 kreme. Gornji dio natopite ostatkom sirupa i prekrite tortu. Cijelu tortu namažite kremom i ukrasite kokosovim brašnom i komadićima ananasa.