predjelo: KOKTEL OD KOZICA
Za 4 osobe
Vrijeme pripreme: 20 minuta
zelena salata izrezana na trakice
25 dag kozica
Dresing:
- 5 žlica majoneze
- 5 žlica kečapa
- par kapi Tabasca
- par kapi Worcestershire umaka
- par kapi konjaka
- sol
Kozice kratko blanširajte u toploj vodi. Zatim zelenu salatu posložite na tanjur. Ohlađene račiće posložite po salati i prelijte pripremljenim dressingom.
Dresing:
Pomiješajte sve sastojke dok ne dobijete gustu smjesu svijetlo crvene boje.
glavno jelo: PEČENE LIGNJE U PEĆNICI, dalmatinski recept
Za 4-5 osoba
Vrijeme pripreme: 20 minuta
Vrijeme pečenja: 40 minuta
Temperatura pećnice: 180C
- 70 dag lignji
- 60 dag krumpira (narezan na četvrtine)
- ružmarin (sitno nasjeckan)
- 2-3 češnja češnjaka (sitno nasjeckan)
- peršin (sitno nasjeckan)
- 1,5 dl bijelog vina
- maslinovo ulje
- krupna morska sol
- svježi papar
Zagrijte pećnicu na 180C. Lignje očistite. Krumpir ogulite, narežite i zajedno sa lignjama posložiti u nauljen kalup za pečenje. Posolite, popaprite i dodajte nasjeckani ružmarin. Pecite poklopljeno u pećnici pola sata. Češnjak i peršin pomiješajte sa maslinovim uljem i bijelim vinom te time pred kraj pečenja zalijte lignje i krumpir. Otklopljeno zapecite još 5 – 10 minuta.
KREMA OD ČEŠNJAKA (ALIOLI), Španjolska
Ovaj tradicionalni Španjolski umak od češnjaka ide dobro s lignjama, škampima, piletinom, krumpirom i paellom.. Obožavam ga... ali miris ni drugi dan ne nestaje! Preporučam kad vas hvata gripa – alioli i gripe više nema...
Za 6 osoba
Vrijeme za pripremu: 15-ak minuta
- 6 češnja češnjaka (očišćenih i grubo isjeckanih)
- ½ žličice krupne morske soli
- 1 žumanjak – može i ne mora
- 1 žlica soka od limuna
- 1,8 dl maslinovog ulja
Stavite češnjak i sol u mužar i tucite dok ne dobijete fini pire. Stavite pire u zdjelu i dodajte žumanjak i limunov sok. Umutite. Polako dodajte ulje uz stalno miješanje, sve dok ne dobijete gustu, glatku i kremu nalik majonezi. *Ulje dodajte vrlo polako, a miješajte žustro. Ako ste dodali ulje prebrzo, alioli će splasnuti! Može stajati u hladnjaku i do 5 dana.
*Krema će biti dobra i ako ne stavite žumanjak. Alioli spravljam i bez žumanjka i super je.
desert: PITA OD LIMUNA
Vrijeme pečenja: 37 minuta
Temperatura pećnice: 170C
Tijesto:
- 25 dag brašna
- 12,5 dag putar
- 1 jaje
- 1 žlica šećera
- malo soli
Umiješajte prhko tijesto i stavite u hladnjak u prozirnu foliju na barem pola sata. Zatim razvaljajte tijesto i njime obložite okrugli kalup za pite. Pecite 7 minuta u zagrijanoj pećnici na 170C, potom izvadite i dodajte nadjev.
Fila:
- naribana korica od 3 limuna
- 1,5 dl soka od limuna
- 15 dag šećera
- 1 vanilin šećer
- 6 dl slatkog vrhnja
- 4 cijela jaja
- 3 žumanjka
Izmiješajte sve sastojke da se povežu i sipajte u sredinu polu pečene kore za pitu. Vratite u pećnicu pitu i pecite još pola sata na istih 170C.
Autor: Suzy JosipovićDatum: 18.05.2012.Fotografije su zaštićene autorskim pravom te se kao takve ne smiju koristiti, private i thinkstock.com.