predjelo: ZAPEČENE TIKVICE SA MOZZARELLOM (recept moje prijateljice Rine Debak)
Za 4 osobe
Vrijeme pripreme i pečenja: 15-ak minuta
- 2 tikvice
- 2 mozzarelle
- maslinovo ulje
- sol
- papar
Tikvice uzdužno narežite na tanke šnitice i kratko prepecite (svaku stranu minutu – dvije) na grill tavi te ohladite. Posolite i poparite. Narežite mozzarellu na šnitice i stavite na papirnatu salvetu da se ocijede. Svaku šnitu mozzarelle zamotajte u šnitu prepečene tikvice i pričvrstite čačkalicom. Ponovo stavite na zagrijanu tavicu minutu, dvije da se malo zagrije, pokapajte maslinovim uljem i toplo poslužite.
glavno jelo: RIŽOTO SA SIROM FONTINA, talijanski recept
Za 4 osobe
Vrijeme pripreme i kuhanja: 30 minuta
- 35 dag riže
- 15 dag sira fontina ili ementaler ili gauda (narezan na kockice)
- 2 - 3 češnja češnjaka (protisnut ili sitno nasjeckan)
- 4 dag putra
- 2,5 dl bijelog vina
- oko 1 litre jušnog temeljca
- sol
- papar
Sitno nasjeckajte češnjak i izrežite sir na kockice. U zagrijanoj tavici rastopite putar i podinstajte češnjak. Dodajte rižu da zastakli i zalijte čašom bijelog vina. Kad vino ispari, dodajte malo vrućeg temeljca i nastavite dinstati miješajući. Nastavite kuhati rižoto dodajući povremeno temeljac i dalje mješajući te posolite i popaprite. Kada je riža kuhana (kuhajte je oko 20 minuta) dodajte na kockice izrezan sir fontina i mješajte dok se sir ne istopi i poveže s rižom.
desert: MOUSSE OD BIJELE ČOKOLADE (recept moje sestre Lane Brkić)
Vrijeme pripreme: 25 - 30 minuta
- 20 dag bijele čokolade
- 5 dag putra
- 1 dl tučenog slatkog vrhnja
- 3 bjelanjaka
- 5 dag šećera
- 1 kutija piškota – namočene sa malo mlijeka i ruma
- kakao – za posip ili sirup od jagode
- menta - za ukras
Otopite na pari 20 dag bijele čokolade s malo vode. Maknite sa vatre i primiješajte 5 dag putra. Zatim primiješajte 1 dl tučenog slatkog vrhnja. Posebno umutite bjelanjke u čvrsti snijeg i dodajte 5 dag šećera pa primješajte smjesi bijele čokolade. U zdjelice prema želji stavite navlažene piškote, zatim mouse od bijele čokolade i posipajte prosijanim kakaom ili sirupom od jagode.
Autor: Suzy JosipovićDatum: 17.05.2012.Fotografije su zaštićene autorskim pravom te se kao takve ne smiju koristiti.