juha: KREM JUHA OD ŠPINATA
Za 4 osobe
Vrijeme pripreme i kuhanja: 75 minuta
- ½ kg krupno izrezanog špinata
- 1 luk (sitno nasjeckan)
- 2 režnja češnjaka (nasjeckanog)
- 1 krumpir (narezan na kockice)
- 4,5 dl povrtnog ili mesnog temeljca
- 6 dl mlijeka
- naribana korica pola limuna
- muškatni oraščić
- putar
- 3 žlice slatkog vrhnja
Špinat operite i narežite na trakice. Na putru prodinstajte luk i češnjak. Kad postane staklast, dodajte krumpir narezan na kockice te nakon minutu zalijte temeljcem i kuhajte 10 minuta. Dodajte mlijeko da provrije i dodajte špinat. Poklopite i kuhajte 15 minuta. Usitnite juhu štapnim mikserom. Posolite, popaprite, dodajte muškatni oraščić i vrhnje.
Krem juhu od špinata možete spraviti i bez krumpira, tako da špinat operite i narežite na trakice. Na putru podinstajte luk i češnjak. Kad postane staklast, dodajte špinat, naribajte muškatni oraščić, pa dinstajte par minuta. Dodajte jušni temeljac i prokuhajte. Štapnim mikserom možete malo usitniti špinat. Izmiješajte malo mlijeka sa žumanjkom i škrobnim brašnom pa dodajte juhi. Pustite sve da nakratko prokuha.
Špinat možete zamijeniti i lišćem mladih kopriva, tako da koprivu očistite, operete i kratko blanširate. Sitno nasjeckajte 1 luk i popržite ga na maslinovom ulju. Dodajte vrelu vodu i blanširane koprive, 2 češnja češnjaka, čili, sol i papar. Kuhajte 20-tak minuta, dodajte mesnu kocku i još malo prokuhajte. Zatim izmiksajte štapnim mikserom i još prokuhajte minutu, dvije. Na samom kraju dodajte par žlica vrhnja ili par kapi maslinovog ili bučinog ulja.
glavno jelo: PILEĆI CORDON BLEU
Za 5 osoba
Vrijeme pripreme: 15 minuta
Vrijeme pečenja: 6-7 minuta svaki komad
- 5 pileća filea
- 5 šnita sira goude
- 5 šnita šunke
- brašno -za pohanje
- 1 žličica crvene paprike
- 1 jaje za pohanje
- prezle za pohanje
- putar i maslinovo ulje za pohanje
- sol
- papar
Umak:
- 1 žlica kukuruznog škroba
- šalica slatkog vrhnja za šlag
nasjeckani bosiljak
Priredite pileće filete tako da ih izrežete na šnite debljine pola centimetra i malo ih istučete. Posolite, poparite i na polovicu stavite šnitu sira i šunke. Preklopite pileći šnicl i pričvrstite čačkalicama po rubu. Uvaljajte u brašno s malo crvene paprike, jaja i prezle. Pržite u mješavini maslinovog ulja i putra u velikoj visokoj tavi na umjerenoj vatri sa jedne i druge strane oko 6 - 7 minuta.
Servirajte toplo uz rižu, tjesteninu ili kuhano povrće te umak od vrhnja.
desert: BRZI ČOKOLADNI KOLAČ
Vrijeme pripreme: 10-15 minuta
Vrijeme pečenja: 15 minuta + 15 minuta
Temperatura pećnice: 250C pa 180C
Biskvit:
- 2 jogurta
- 2 čaše šećera
- 1 vanilin šećer
- 2 čaše brašna
- 2 žlice kakaa
- prstohvat cimeta
- 2 žličice sode bikarbone
- 1 čaša ulja
Glazura:
- 14 žlica šećera
- 14 žlica mlijeka
- 20 dag čokolade za kuhanje
- 6 dag putra
Zagrijte pećnicu na 250C.
Biskvit: ručno izmiješajte jogurt, šećer, vanilin šećer, cimet, brašno, kakao, sodu bikarbonu i ulje. Tijesto sipajte u nauljeni kalup. Pecite u zagrijanoj pećnici oko pola sata: prvih 15 minuta na 250°C, a onda smanjite na 180°C i pecite još 10-15 minuta. Dok se kolač hladi, pripremite glazuru.
Glazura: Šećer, mlijeko, putar i čokoladu skuhajte na pari i još vrelu glazuru prelite preko kolača koji smo prije toga izbockali vilicom da bi glazura što bolje upila.
Autor: Suzy JosipovićDatum: 08.05.2012.Fotografije su zaštićene autorskim pravom te se kao takve ne smiju koristiti.